Online winkelen heeft een vaste plek veroverd in het dagelijks leven van Nederlandse consumenten. Een opvallende trend binnen dit landschap is de opkomst van social media als shoppingplatform.
De Visa Payment Monitor is een jaarlijks marktonderzoek onder 1.010 Nederlanders in samenwerking met Forsa. Het onderzoek toont onder andere de populariteit van Aziatische webshops, voornamelijk onder jongere mensen. Zo blijkt dat maar liefst 71 procent van Gen Z het afgelopen jaar een aankoop deed bij Aziatische webshops. In totaal heeft 57 procent van de Nederlandse consumenten hier besteld, waarvan 38 procent zelfs meerdere keren.
Social media als winkelstraat
Steeds vaker ontdekken consumenten producten via social media, wat leidt tot directe aankopen. Inmiddels heeft een derde van de Nederlanders weleens een product gekocht dat zij via een socialmediaplatform tegenkwamen. Ook direct shoppen binnen deze platforms neemt toe: 26 procent van de consumenten heeft hier al gebruik van gemaakt, onder Gen Z is dit zelfs 45 procent. Bovendien verwacht 36 procent van de consumenten dat winkelen via social media steeds gebruikelijker zal worden.
Een andere veelbelovende ontwikkeling is het virtueel passen van kleding. Eveneens 36 procent van de consumenten ziet dit als een toekomstige standaard. Dit laat zien hoe technologie en online shoppen steeds verder verweven raken, waardoor de drempel tot aankoop lager wordt.
Digitale betaalopties
Met het toenemende gebruik van social media voor aankopen, groeit ook de behoefte aan snelle en gemakkelijke betaalmethoden. Sinds 2022 is betalen met mobiele telefoons met 54 procent gestegen. Directe overboekingen via mobiel zijn eveneens populair: 82 procent van de consumenten maakt weleens geld over via een betaalverzoek. Opvallend is dat 61 procent van de Nederlanders liever zonder portemonnee dan zonder smartphone de deur uitgaat.
Jos van de Kerkhof, Country Manager bij Visa Nederland, concludeert: “Online winkelen via social media en bij Aziatische webshops wordt steeds normaler. Gemak en flexibiliteit in betalen spelen daarbij een essentiële rol, vooral voor jongere generaties die digitale betaalopties omarmen.”