Stoppen ondersteuning oudere versies IE heeft grote gevolgen

Stoppen ondersteuning oudere versies IE heeft grote gevolgen

Vanaf januari 2016 stopt Microsoft met beveiligingspatches voor browserversie van Internet Explorer (IE). En dat heeft grote gevolgen. Oudere versies worden volgens berekening van Net Market Share nog steeds bij zeker 60 procent van zowel zakelijke als privéklanten gebruikt. De berekening van Net Market Share laat bovendien zien dat de animo voor een nieuwere browserversie klein is.

Na 12 januari 2016 ondersteunt Microsoft alleen nog:

  • IE9 op Windows Vista en Windows Server 2008
  • IE 10 op Windows Server 2012
  • IE 11 op Windows 7, Windows 8.1 Windows Server 2008 R2 en Windows Server 2012 R2

De beveiligingsondersteuning van IE7 en IE8 vervalt helemaal. Ondersteuning van IE6 stopt zelfs al in juli, tegelijk met het stoppen van ondersteuning aan Windows Server 2003. Ook beveiligingslekken in de Windows 7-versie van IE10 worden overigens niet meer gerepareerd.

Hoewel Microsoft de aanpassing van het beleid in augustus vorig jaar al aankondigde, blijkt er nog weinig actie ondernomen te worden. Vooral bedrijven met legacy webapplicaties die niet met nieuwere versies van IE overweg kunnen, hebben er grote problemen mee. Niet zelden is de browserversie de reden dat de hele organisatie niet in staat blijkt over te stappen naar een nieuwere Windows-versie. Stoppen van de ondersteuning zal in die situatie geen verandering brengen. Vooralsnog lijkt Microsoft niet van plan verandering in de situatie te brengen.