SURF krijgt 8 miljoen extra voor supercomputer

SURF krijgt 8 miljoen extra voor supercomputer

De Tweede Kamer is akkoord: de overheid stelt 8 miljoen euro extra beschikbaar voor SURF, ICT-organisatie voor het hoger onderwijs. De Tweede Kamer nam gisteren het amendement aan van Mei Li Vos (PvdA) en Kees Verhoeven (D66).

De 8 miljoen euro komt ten goede aan een nieuwe supercomputer en een nieuwe generatie netwerk. Met het geld kan SURF de eerste fase van het de vervanging starten. De supercomputers van SURF is bedoeld voor onderzoek naar ziektes en het klimaat. Beide functies gebruiken veel rekenkracht.

De investering is een gevolg van de stelling van de Tweede Kamer die in oktober 2015 de digitale infrastructuur als derde mainport van Nederland aanwees. Volgens de Kamer is die digitale infrastructuur essentieel voor uitbreiding en groei van de Nederlandse economie.

Eerder liet minister Kamp van Economische Zaken nog weten dat eventueel extra geld uit de privésector moest komen. Tijdens het debat over de begroting van zijn ministerie stemde de Tweede Kamer echter voor de investering in SURF.

Ook half miljoen voor encryptie

Naast het geld voor SURF steekt de Kamer in met een investering van een half miljoen euro in encryptieprojecten. Het geld moet de versleuteling van data versterken. Het gaat om een amendement op een eerder voorstel dat een half miljoen beschikbaar stelt voor heet encryptieproject OpenSSL.