3min Personeel

Technische branche onder druk door vergrijzing personeel

Technische branche onder druk door vergrijzing personeel

De hele technische branche staat onder druk door vergrijzing van het personeel. Bijna de helft (44%) van de technische bedrijven maakt zich er zorgen over. Dit blijkt uit de achtste editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC.

Meer dan één op de drie (36%) organisaties kwalificeert de vergrijzing van personeel zelfs als de meest impactvolle ontwikkeling in de branche. En ruim een kwart (27%) van de technische organisaties bestempelt de vergrijzing als grootste personele uitdaging van de komende jaren.

Weinig nieuwe aanwas ook groot probleem

Het tekort aan technici is al jarenlang een zorg voor technische bedrijven. Volgens 41 procent van de bedrijven in de techniek is de krapte op de arbeidsmarkt in de technische sector ernstiger dan in andere sectoren. Waar technische bedrijven het meest last van hebben op personeelsgebied is, nog voor de vergrijzing, het gebrek aan nieuwe aanwas. Maar liefst 32 procent ergert zich eraan dat er te weinig jonge technici afkomen op vacatures.

Mede door het gebrek aan nieuwe aanwas duurt het lang om technische vacatures te vervullen. Dit probleem is de afgelopen drie jaar alsmaar toegenomen. In 2022 en 2023 wist een kwart van de bedrijven binnen één tot drie maanden een geschikte kandidaat voor een openstaande vacature te vinden; in 2024 is dat gedaald naar 17 procent. De meeste bedrijven (30%) doen gemiddeld drie tot zes maanden over het invullen van een vacature. Eén op de vijf bedrijven (20%) heeft zelfs zes tot twaalf maanden nodig.

John Huizing, directeur van ROVC: “Uit cijfers van het CBS blijkt dat de grijze druk de komende jaren zal toenemen tot bijna 50 procent. Dit heeft verstrekkende gevolgen, ook voor de technische sector. Veel bedrijven maken zich terecht zorgen. Hoewel jongeren een belangrijke oplossing vormen in het terugdringen van het technicitekort, is het onrealistisch om te denken dat zij het gat kunnen opvullen dat veroorzaakt wordt door de uitstroom vanwege de vergrijzing. Alle kansen om technisch personeel aan te trekken én te behouden moeten worden aangegrepen. Dit vereist een andere kijk naar het wervingsproces, naar functies en naar opleiden. Werkgevers moeten meer focussen op zij-instromers zonder technische kennis, maar mét affiniteit voor de branche en de wil om te leren. Deze groep kan door middel van een korte training al binnen vijf cursusdagen zelfstandig en veilig routinematige taken uitvoeren. Dit haalt tegelijkertijd eenvoudige taken weg bij de meer ervaren technici, die zo meer tijd overhouden voor complexere werkzaamheden. Dit soort aanpakken, met focus op het benutten van iemands potentieel in plaats van iemands papieren, bewijzen keer op keer dat zij-instromers in mum van tijd succesvol inzetbaar zijn binnen de techniek. En dat is hard nodig als we de impact van de vergrijzing op onze samenleving zo klein mogelijk willen houden.”

Lees ook: