USB-C voor alle elektrisch oplaadbare apparaten volgend jaar verplicht

USB-C voor alle elektrisch oplaadbare apparaten volgend jaar verplicht

Vanaf 28 december 2024 moeten nieuwe apparaten op de Nederlandse markt dezelfde aansluiting met USB-C hebben. Vanaf april 2026 geldt dit ook voor laptops. De ministerraad stemde daarmee vlak voor het reces in op voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Het gaat om elektrisch oplaadbare apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, koptelefoons, videogameconsoles, camera’s, computermuizen en e-readers. De regel geldt ook voor apparaten die van buiten de EU komen.

Het Nederlandse besluit volgt op een eerder aangekondigde Europese richtlijn om te zorgen dat nieuwe apparaten op de Europese markt alleen met dezelfde oplaadaansluiting te koop zijn.

USB C-aansluiting

Veel apparaten hebben inmiddels al aansluiting met een stekker met USB-C. De kleine stekker past in elke draairichting op deze aansluiting en gaat bovendien langer mee dan de grotere USB-stekkers van vroeger. Het is daardoor niet meer nodig om steeds een nieuwe oplader te kopen bij een nieuw elektronisch apparaat. Op het product komt ook informatie over het opladen te staan, zodat consumenten een oplader met het juiste laadvermogen kunnen gebruiken.

Kopers moeten bovendien zelf kunnen beslissen of ze een nieuw apparaat mét of zonder oplader willen kopen. Op producten zal ook een pictogram komen, zodat je kunt zien of er een oplader zit bij het apparaat.

Minister Adriaansens: “Consumentenbescherming betekent voor mij ook: geen onnodige kosten en ongemak. We willen de wirwar aan verschillende opladers die we allemaal nodig hebben terugdringen. Daarom is het goed dat we straks nog maar één type aansluiting voor opladers hebben op veelgebruikte apparaten. Ook, omdat oude weggegooide opladers in Europa jaarlijks zorgen voor duizenden tonnen aan elektrisch afval.”

Lees ook: