2min Ondernemen

VolkerInfra (VBMS) heeft private cloud op zee

VolkerInfra (VBMS) heeft private cloud op zee

De schepen van kabellegger op zee voor windmolens VBMS (VolkerInfra Complete Solent Subsea Cable Project) wilde van een beetje software aangevuld met een wirwar aan Excel sheets over op ERP in de private cloud. Pas toen besefte het bedrijf dat ze altijd letterlijk bovenop de oplossing hadden gezeten.

De schepen hebben al jaren ict-voorzieningen aan boord om de robots aan te sturen die de kabels in de zeeboden graven. En ze hebben een satellietverbinding om te bellen. Sinds kort wordt die ook gebruikt om via mobiele devices contact te zoeken met het ERP-systeem in de private cloud. Iedereen op een schip van VMBS kan nu zijn of haar eigen projectadministratie voeren, wat veel tijd bespaart en de foutkans verlaagt.

Het bedrijf legt kabelinstallaties aan voor offshore windparken, maar onderhoudt en repareert ze ook. VBMS verzorgt ook de installatie van kabels tussen olieplatforms en interconnectoren die energienetwerken van verschillende landen met elkaar verbinden.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot het begin van deze eeuw, toen Visser & Smit Hanab een business unit oprichtte die zich specialiseerde offshore bekabeling. In 2007 werd deze business unit een zelfstandig bedrijf onder de vlag van VolkerWessels. Boskalis kocht in 2013 een aandeel van 50 procent in deze onderneming, die daarom in 2014 zijn nieuwe naam kreeg: VBMS.

De organisatie werkte jarenlang met Metacom. Dit ERP-pakket werd voornamelijk gebruikt voor de financiële administratie, logistiek en projectcalculaties. Alle overige administratie – van inkoop tot projectadministratie – vond plaats in Excel en vele losse databases. Toen VBMS meedeed met steeds grotere tenders en deze ook won, ontstond de noodzaak om de hele interne supply chain te integreren.

Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos over hoe dat in zijn werk ging online of in ICT/Magazine van november.