Grotere vraag naar ICT-professionals, ook buiten de randstad

Grotere vraag naar ICT-professionals, ook buiten de randstad

Het aantal vacatures voor ICT-professionals steeg in de eerste zes maanden van 2015 met 24% ten opzichte van vorig jaar. Zo’n 89.000 professionals kunnen aan de slag. De vraag naar projectmanagers in de zorg neemt vooral buiten de randstad toe. In de randstad zelf stijgt vooral de vraag naar ICT-managers. Dat is de conclusie van detacheerder Yacht in een onderzoek.

Die stelt ook dat de vraag naar softwareontwikkelaars overal hoog blijft. Opvallend is vooral de continu stijgende vraag naar security consultants.De vraag naar projectmanagers is toegenomen, specifiek binnen de zorg. Alexander J. van Cappellen, CIO zorginstelling ZuidZorg: “De vraag van klanten is aan het veranderen. Zorginstellingen moeten hier op inspelen. Zonder inzet van ICT overleven ze het niet, het is belangrijk om hier rekening mee te houden in budgetten.” Wat opvalt is dat met name in het noorden en zuiden van het land de vraag naar projectmanagers harder groeit dan in de rest van Nederland. Waar vorig jaar de stijging naar de vraag al zichtbaar was in de Randstad, is nu de rest van Nederland aan een inhaalrace begonnen.

ICT managers

De vraag naar ICT managers stijgt met name sterk in de zakelijke dienstverlening in de Randstad. Arco Elsman, Directeur IT Yacht: “De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ICT toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.”

Security Consultants

De vraag naar Security Consultants laat de laatste jaren een constante stijging zien. Het lijkt daarmee een structurele functie te zijn geworden in ICT organisaties.

 

Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015:

1. Softwareontwikkelaar                   37.800

2. Technisch Beheerder                    10.400

3. Informatie Analist                          7.700

4. ICT Manager                                  5.300

5. Applicatie/Functioneel Beheer         4.900

 

Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014:

1. Security Consultant                         + 59 %

2. ICT Manager                                   + 50 %

3. Softwareontwikkelaar                      + 27 %

4. Applicatie/Functioneel Beheer          + 25 %

5. Project Manager                              + 24 %