Sinds de lancering van een online portaal voor digitaal uitwisselen van COVID 19-patiëntgegevens tussen ziekenhuizen, is ruim 95% aangesloten. Het ministerie van VWS maakte het samen met Philips en het Erasmus Medisch Centrum.
De oplossing ondersteunt de medische informatie-uitwisseling van corona-patiënten die inmiddels verspreid zijn over ziekenhuizen in Nederland. Ziekenhuizen kunnen radiologische beelden, verslagen en andere relevante informatie over een patiënt delen met het ontvangende ziekenhuis.
Het COVID-19 portaal kan ook worden gebruikt als een ziekenhuis zelf onvoldoende capaciteit heeft om radiologische studies te beoordelen. Via het portaal kunnen radiologen de beelden van andere ziekenhuizen bekijken en helpen beoordelen. De verslagen daarvan kunnen ook weer in het portaal worden gezet.
EPD
Het portaal is niet rechtstreeks gekoppeld aan ziekenhuissystemen zoals het EPD, het PACS of het laboratoriumsysteem. Volgens Philips was dat te omslachtig en duurde het te lang. COVID 19 patiëntgegevens moeten dus apart worden ingevuld.
Dit is ook gedaan omwille van de veiligheid. Verder krijgt het ziekenhuis dat de patiënt ontvangt pas toegang tot patiëntinformatie als zowel het eerste ziekenhuis als de patiënt zelf expliciete toestemming geeft. Het portaal VWS Philips en Erasmus maken portaal met COVID 19-patiëntgegevens voldoet aan de NEN7510 en ISO27001-standaarden. Het COVID-19 Portaal is kosteloos beschikbaar voor alle ziekenhuizen in Nederland voor de duur van de crisis.
USB-stick
Voorheen werden de gegevens op een USB-stick of DVD gezet en zo meegestuurd met de patiënt. Met het portaal komt aan deze situatie een einde. Verder krijgen alleen geverifieerde ‘named users’ toegang tot het beveiligde portaal. Zij loggen in met tweefactor-authenticatie.
Daarna wordt alles wat gebruikers doen nauwkeurig gelogd. Het portaal voldoet daarom ook aan de NEN7510 en ISO27001 standaarden.
Kennisplatform
Het portaal is niet het zelfde als het grote openbare kennisplatform dat op 1 april werd geïntroduceerd. Vanaf die datum hebben alle zorgprofessionals daar per direct toegang toe. Dit platform heeft ruim honderd e-learningmodulen. Op korte termijn wordt het aangevuld met blended leertrajecten. Het is opengesteld door twee platforms die al online leerwegen aanboden.
Het platform is bedoeld voor alle zorgprofessionals die behoefte hebben aan meer kennis omtrent COVID-19. Het is per direct beschikbaar voor alle zorgverleners in Nederland en België. Zo kun je onder andere de corona peventie-game spelen, er zijn kennissessies rond reanimatie, en een e-learningtraject voor verpleegkundigen die op een corona-IC gaan werken.