Zakelijke ICT-beurs CeBIT stopt na 32 jaar

Zakelijke ICT-beurs CeBIT stopt na 32 jaar

Zakelijke ICT-beurs CeBIT stopt na 32 jaar. Dat meldt organisator Deutsche Messe. De beurs die in juni volgend jaar weer in Hannover zou plaatsvinden, had al jaren te kampen met tanende belangstelling van zowel standhouders als bezoekers. Directeur Oliver Frese van CeBIT maakte tegelijkertijd bekend dat hij opstapt.

De verschillende onderdelen waaruit de beurs bestond wordt gesplitst. Zo komen de delen over productie en industrie terecht bij de industriebeurs Hannover Messe. Deze vindt plaats in april 2019.Een aantal CeBIT-beurzen in andere landen gaan wel door.

Volgens de organisatie is er steeds minder behoefte aan brede ICT-beurzen. Zo kwamen er voor het komende jaar slechts een fractie binnen van het aantal aanmelding dat de beursorganisatie normaal gesproken ontving.

 

Overlap

Wel is er animo genoeg voor beurzen op onderdelen. Volgens de beursorganisatie gingen veel exposanten daarom over naar de meer gespecialiseerde evenementen.

“We merkten de laatste jaren ook dat er vooral veel overlap was tussen vooral de Hannover Messe en CeBIT,” zegt Dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. “Het is dus tijd dat we onze best draaiende onderdelen in de Hannover Messe laten opgaan. Daarnaast kijken we nog van welke onderdelen we nieuwe evenementen willen maken.”

CEO van CeBIT Oliver Frese gaat het in elk geval niet meer meemaken. Per 31 december dit jaar legt hij zijn functie neer, Zijn ontslag is ook al aanvaard.

Naast de tanende belangstelling van standhouders liepen ook de bezoekersaantallen al jaren terug. Ook het ombuigen van een pure beurs naar een zomers techfestival, zoals vorig jaar gebeurde, mocht niet baten.

 

Vroeger

Dat was vroeger wel anders. Zo trok de beurs in de zomer van 2001 het record van 830.000 bezoekers. En topman Bill Gates van Microsoft kwam in 1995 nog speciaal naar CeBIT voor de onthulling van Windows 95. De laatste CeBIT trok slechts 120.000 bezoekers. Volgens de organisatie is dat te weinig om rendabel te kunnen doorgaan.