Zelfroterende zonnepanelen in de ruimte helpt industrie

Zelfroterende zonnepanelen in de ruimte helpt industrie

De besturing van zonnepanelen in de ruimte kan beter. Momenteel kun je ze alleen instellen op een vaste positie terwijl oriëntatie juist belangrijk is om energie van de zon optimaal op te vangen. Atos heeft daar iets aan gedaan met een een kogellager die zichzelf kan aanpassen om de zonnepanelen van een satelliet in de juiste richting te positioneren. Het ontwerp draait om 3 assen en biedt geoptimaliseerde en op maat gemaakte ondersteuning in de ruimte. De oplossing wordt in één geheel geproduceerd via Additive Manufacturing*. Deze ontwikkeling speelt een essentiële rol in de toekomst van satellieten als energiebron, maar ook allerlei sectoren op de grond kunnen er voordeel van hebben.

Uitgaande van verschillende concepten en de eisen in de ruimte, heeft het bedrijf zich gericht op het creëren van een mechanisme dat bestaat uit één stuk om zo gewicht te besparen. Dat betekent dat de binnenkant van het ontwerp een kogellager bevat binnen een structurele laag. Er wordt dus beweging toegevoegd aan wat op dit moment slechts een scharnier is; een vernieuwende ontwikkeling. Het ontwerp kan alleen gecreëerd worden met speciale technieken van Additive Manufacturing. Dankzij de kleine omvang kan de oplossing in de meeste industriële Additive Manufacturing machines verwerkt worden.

Javier Buhigas, Business Development manager bij Atos, licht toe: “We kunnen elk paneel zo oiënteren om het meeste zonlicht op te vangen.  We leveren een bijdrage aan de toekomst van satellieten als energiebron en daardoor ook de economie van satelliet lancering. We bevinden ons in een nieuw ruimtevaart tijdperk en Additive Manufacturing speelt hierbij een cruciale rol”.

 

International Design Award

Het ontwerp van Atos is eerder dit jaar beloond met een award voor ‘Best Design for Additive Manufacturing 2016’. Uit een groep van 47 deelnemers, zowel professionals als studenten, zijn drie finalisten per categorie geselecteerd. De award werd uitgereikt op de jaarlijkse conferentie van Additive World. Volgens de jury laat het design zien wat de voordelen van Additive Manufacturing zijn bij het ontwikkelen van complexe oplossingen, door het productieproces te vereenvoudigen en het aantal componenten te verminderen.

* Additive Manufacturing (AM) is de passende naam voor de technologieën die 3D-objecten bouwen door het toevoegen van laag op laag materiaal, of het materiaal kunststof, metaal of beton is. Voor AM technologieën is het gebruik van een computer, 3D modeling software, gebruikelijk. De term AM omvat een groot aantal technologieën, waaronder subgroepen, zoals 3D Printing, Rapid Prototyping (RP) of Direct Digital Manufacturing (DDM).