2min Zorg

Ziekenhuis Weert start thuismonitoring zwangeren

Ziekenhuis Weert start thuismonitoring zwangeren

Zwangere patiënten van SJG Weert kunnen vanaf nu zelf thuis een hartfilmpje (CTG) van de baby maken. Het ziekenhuis introduceert deze mogelijkheid voor vrouwen in een laat stadium van de zwangerschap (vanaf 30 weken). Het gaat daarbij om vrouwen die veelvuldig gecontroleerd moeten worden. De verloskundige of gynaecoloog houdt de metingen op hetzelfde moment vanuit het ziekenhuis in de gaten.

Gecompliceerde zwangerschap

De thuismonitoring bij SJG Weert is bedoeld voor zwangeren die langere tijd meerdere keren per week een CTG moeten laten maken ter controle. Dit is het geval bij een gecompliceerde zwangerschap, denk aan een oplopende bloeddruk of een achterblijvende groei van de baby. De zwangere neemt na instructie en een oefen-CTG een klein apparaat met buikbanden mee naar huis en maakt op afgesproken momenten zelf het CTG.

“Met deze oplossing kunnen we zwangeren dezelfde kwaliteit van zorg leveren. Dit, zonder dat zij daarvoor geregeld naar het ziekenhuis hoeven te komen. Het gaat om een service die in overleg aangeboden wordt; alleen als de situatie het toelaat en de patiënt het wil. In veel gevallen is deze methode minder belastend voor de zwangere en haar omgeving. De gegevens komen automatisch in het patiëntendossier en worden niet extern opgeslagen”, vertelt Sjoerd Rijnsdorp. Als klinisch fysicus was hij nauw betrokken bij de introductie en aanschaf van de apparatuur.

Verloskundige Aemee heeft inmiddels de eerste patiënten op afstand gemonitord: “We kijken live mee en bespreken de uitkomsten direct erna telefonisch. Natuurlijk zijn we altijd bereikbaar voor overleg. En indien nodig komt de patiënt alsnog naar ons VMK-centrum voor onderzoek.”