Het ZieQenhuis, deel 3: Zorgzaamheid neemt zorgen weg

Het ZieQenhuis, deel 3: Zorgzaamheid neemt zorgen weg

Het speelveld van ziekenhuizen verandert ingrijpend en de onderlinge concurrentie neemt toe. Er is in de nabije toekomst geen plaats meer voor de ziekenhuizen van vandaag. Er is straks alleen nog maar plaats voor ziekenhuizen, die een duidelijke marktpositie hebben gekozen en die daar naar leven. Geen ziekenhuis, maar ZieQenhuis met de Q van Quality.

De bedreigingen komen van verschillende kanten: verzekeraars krijgen steeds meer invloed op de zorgmarkt, specialistische klinieken richten zich op de meest lucratieve behandelingen en bovendien wordt de patiënt – de klant – steeds mondiger en kan en wil hij ook meer zelf doen binnen het eigen zorgproces. In deel 3 van deze serie kijken we vanuit de toekomst terug naar een succesvol ziekenhuis. Hoe werd het ziekenhuis een ZieQenhuis?

Als patiënten in het ZieQenhuis terecht komen, maken zij en hun familie en vrienden zich zorgen. Behalve dat de patiënt in het ZieQenhuis de goede zorg en de goede verzorging moet krijgen, moet hij ook ontzorgd worden, zijn zorgen moeten hem uit handen worden genomen. Zorg, verzorging en ontzorging komen samen in zorgzaamheid: patiënten zo goed verzorgen dat ze zich, ondanks alles, toch zo zorgeloos mogelijk, kunnen laten verzorgen. Vanuit het bestaansrecht, recht doend aan de visie van het ZieQenhuis.

Lees deel 3 van de vierdelige serie van Bart Stofberg en Amely Hartgring online of in het septembernummer van ICT/Zorg

 

  • Lees ook deel 1 van het Zieqenhuis van maart 2014
  • Lees ook deel 2 van het Zieqenhuis van juni 2014