NLconnect: geef geen medewerking aan campagne BREIN

illegale download illegale downloaders

NLconnect, branchevereniging van de breedbandindustrie, adviseert haar leden om geen medewerking te verlenen aan de campagne tegen illegale downloaders van stichting BREIN. De actie van de auteursrechtenorganisatie schendt de privacy van de klanten van de ISP’s.

Met dit op ‘voorlichtingsproject’ wil BREIN met speciaal ontwikkelde software gaan zoeken naar Nederlandse IP-adressen van uploaders/seeders van auteursrechtelijk beschermde werken. BREIN wil waarschuwingsmails aan deze mensen gaan sturen. De stichting vraagt daarvoor medewerking aan internetproviders. De vraag is of zij ofwel namens BREIN de mails willen versturen, of om de mailadressen die horen bij de IP-adressen aan BREIN door te geven.

Aanspreken

BREIN wil op 15 december starten. Het gaat om de opsporing en het aanspreken van consumenten en bedrijven die frequent of langdurig films, series en muziek uploaden. BREIN zet hun eigen software in om te zoeken naar Nederlandse IP-adressen van degenen die inbreukmakende uploads doen van op de Nederlandse markt gericht populair werk. De organisatie wil voorlichtende waarschuwingen sturen aan abonnees van ISP’s waarvan zij weten dat via hun IP-adres ongeautoriseerd uploaden.

BREIN zoekt de steun van de providers om de mensen te bereiken, maar dat blijkt niet vrijwillig te zijn. Als ISP’s dat weigeren wil BREIN de e-mailadressen bij ISP’s vorderen, zodat BREIN de waarschuwingen zelf kan sturen. NLconnect vindt dat de ruim twintig aangesloten ISP’s zijn niet mee hoeven te werken.

Volgens NLconnect-directeur Mathieu Andriessen is een e-mailadres van een consument een persoonsgegeven. ISP’s mogen en kunnen deze gegevens niet zomaar afstaan aan derden. “Namens BREIN een bericht sturen aan klanten is natuurlijk ook niet aan de orde, omdat providers niet een verlengstuk van BREIN zijn of moeten willen zijn. ISP’s doen ook niet aan surveillance van het online gedrag van hun klanten.”.

Bewustwordingscampagne

NLconnect ziet op zich het belang van bestrijding van illegaal aanbod en het bevorderen van legaal aanbod. Maar dat moet zich richten op algemene voorlichting en de aanpak van georganiseerde illegale aanbieders. Op deze manier individuele consumenten aanpakken is niet legaal.

Zo pleit NLconnect voor een bewustwordingscampagne over illegaal IPTV-aanbod door het Rijk. Andriessen: “Natuurlijk kan een provider zijn klanten aanspreken en aansprakelijk stellen voor illegaal gebruik van de verbinding wanneer een overtreding van de algemene voorwaarden wordt geconstateerd. Mogelijk kunnen de ‘tips’ van Brein daarbij instrumenteel zijn.”.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...