NLdigital: weinig erkenning voor digitale sector

Ridderzaal
De Ridderzaal van het Binnenhof, Den Haag

Er is weinig erkenning voor de digitale sector, terwijl die Nederland in coronatijd wel draaiend houdt. Dat stelt branchevereniging NLdigital naar aanleiding van de Troonrede en de Miljoenennota op Prinsjesdag.

NLdigital zegt in een reactie “verbaasd en teleurgesteld” te zijn dat er geen erkenning was voor de vitale rol van de digitale sector in de afgelopen maanden. In de miljoenennota gaat het volgens de branchevereniging helaas niet beter. “Pas op pagina 19 volgt de meer dan terechte vaststelling: “De digitale infrastructuur is meer dan ooit onmisbaar voor onze samenleving en economie.” Iets dat onmisbaar is, is niet vanzelfsprekend en zou juist de volle aandacht moeten krijgen in deze tijd. Digitalisering is belangrijker dan ooit gebleken en essentieel om de weg naar economisch herstel weer te vinden.”

Leerkrachten

In de reactie stelt NLdigital dat Nederland kon de coronacrisis beter aankon omdat het mogelijk was voor leerkrachten om leerlingen te zien zonder dichtbij te komen, om lesprogramma’s te krijgen thuis. Verder was het in veel sectoren door goede digitalisering alsnog mogelijk het werk goed vanuit huis te doen.

Dat was alleen mogelijk doordat duizenden mensen zich heel hard inzetten om de capaciteit van de digitale infrastructuur te vergroten. Er moesten razendsnel oplossingen komen om bijvoorbeeld mensen in de zorg, het onderwijs en andere sectoren te ondersteunen bij gebruik van de vaak nieuwe digitale tools. “Waar de Nederlandse economie 20 jaar geleden tot stilstand zou zijn gekomen, hebben zij ervoor gezorgd dat we grotendeels door konden blijven draaien. We zijn gewend om ons werk achter de schermen te doen, maar het mag niet zo zijn dat dit werk voor lief wordt genomen.”

NLdigital maakt zich vooral hard voor een structureel beleid rond thuiswerken. Want ook na de crisis zijn de voordelen ervan groot. “Velen zijn tot de conclusie gekomen dat hun privé-werk balans beter op orde is, hun reistijd korter is en hun CO2-voetafdruk kleiner. Het stelt dan ook teleur dat het kabinet niet nu al inzet op beleid op dit vlak.”

Positief

Naast de kritiek ziet de vereniging ook  goede punten. Vooral de instelling van het Groeifonds gaat zorgen voor betere digitalisering en versterking van de digitale infrastructuur. Europa voegt hier nog miljarden aan toe. Er is verder goede hoop op extra geld voor bijvoorbeeld verdere digitalisering in het onderwijs.

“Goed nieuws op het gebied van de WBSO. De staatssecretaris van EZK schrijft dat het “van groot belang is dat de WBSO goed blijft aansluiten bij de ontwikkelingen op ICT-gebied.” Toepassing van programmatuur als AI, machine learning, big data en model driven engineering moeten vanaf 2022 ook voor de WBSO in aanmerking kunnen komen. Erkenning dus voor het punt dat NLdigital al jaren maakt. Daarnaast wordt het budget voor de WBSO in 2021 incidenteel verhoogd met circa 200 miljoen.”

Ook in het onderwijs gaat slagen rond digitalisering plaatsvinden. Zo staat in de Miljoenennota dat het project Allemaal Digitaal erkenning krijgt. NLdigital is als mede-initiatiefnemer trots op de bijdrage van de digitale sector. “Tot slot willen we ook het derde steunpakket positief benoemen, zowel vanwege de duidelijke keuze voor langere looptijd als de inzet op bij- en omscholing.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X