Nominatie Big Brother Award voor Grapperhaus, de Jonge en van Huffelen

Big Brother Award

Op de lijst genomineerden voor de Big Brother Award 2021 staan drie bewindspersonen. Dat zijn demissionair Staatssecretaris van Huffelen, demissionair minister de Jonge en demissionair minister Grapperhaus.

De Awards zijn een initiatief van digitale burgerrechtenwaakhond Bits of Freedom. Ze komen tot stand in samenwerking met de eigen achterban. Wie er wint bepaalt het publiek. Ze kunnen stemmen op de site van BoF. De winnaar is op 13 december bekend.

Genomineerden

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is genomineerd voor het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV verzamelde en verspreidde jarenlang in het geheim gevoelige gegevens over burgers, zonder dat zij daar juridisch toe bevoegd waren.

Denk hierbij aan gebruik van nepaccounts op sociale media om gegevens te verzamelen en delen met andere overheidsdiensten. Of gemeenten aanmoedigen private bedrijven in te zetten voor onderzoek in gebedshuizen als “onderdeel van de lokale aanpak jihadisme”.

Demissionair staatssecretaris van Huffelen (Financiën, toeslagen en douane) dankt volgens BoF haar nominatie aan het toeslagenschandaal. De belastingdienst discrimineerde jarenlang op grond van afkomst door een hoger frauderisico te koppelen aan een niet-Nederlandse nationaliteit.

Daarmee schond zij de privacy van vele onschuldige gezinnen, wiens leven door de toeslagenaffaire werd ontwricht. Mensen bouwden torenhoge schulden op met alle gevolgen van dien en kinderen werden uit huis geplaatst.

Demissionair minister de Jonge (Volksgezondheid, welzijn en sport) is genomineerd wegens het onvoldoende gemotiveerd invoeren van het Coronatoegangsbewijs voor steeds meer plekken. De vrijheid om te kiezen of iemand gebruik wil maken van een QR-code als toegangsbewijs, wordt steeds kleiner nu deze op steeds meer plekken gevraagd wordt, die steeds dichter bij onze eerste levensbehoeften komen. Ook is er geen perspectief op afschaffing van deze maatregel.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X