NZa stelt verplichte aanlevering persoonsgegevens ggz uit

zorg puzzel EPD

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) gaat de de ingangsdatum van verplichte aanlevering van persoonsgegevens in de GGZ uitstellen. De invulling van de zogeheten HONOS+ vragenlijsten begint daardoor drie maanden later, op 1 januari 2023. Dat geeft de Autoriteit Persoonsgegevens extra tijd om alsnog een goed oordeel te geven over de onderbouwing en privacywaarborgen van de regeling.

De extra tijd is nodig omdat instellingen informatie moeten aanleveren over het psychosociaal functioneren van cliënten zonder diens toestemming. Het AP moet nu nogmaals kijken of de privacy van cliënten wel genoeg is geborgd.

De AP had eerder bezwaren tegen de regeling omdat de aanleverplicht van deze gevoelige persoonsgegevens veel te diep verstopt zat in de tekst. Daardoor werd het onder andere volgens de actiegroep Stop Benchmark ROM te schimmig en ontbraken duidelijke waarborgen voor cliënten.

De actiegroep stelt overigens nog steeds dat de tekst niet deugt. Verstopt in de tekst staat bijvoorbeeld een melding van een algoritme waarmee zorgverleners een zorgvraagtype kunnen bepalen. Dat moet volgens de groep openlijker en duidelijker worden.

Doorstroming

De registratie van zorgvraagtypering dit vermelden van die uitkomst op de factuur gebeurt al sinds 1 juli dit jaar. De NZA vindt aanlevering van HoNOS+ vragen nodig dit te kunnen doorontwikkelen en de doorstroming in de ggz weer op gang te brengen. Intussen hebben veel zorgaanbieders al wel een account aangevraagd, maar die worden tot zeker 1 januari geactiveerd. Vanaf 1 januari kunnen ze de gegevens aanleveren bij de NZa.

Als de AP alles heeft nagekeken en goedgekeurd kan het volgens de NZA een goed hulpmiddel zijn om lange wachtlijsten in de ggz te verkorten. Door de vaak complexe zorgvraag staan mensen gemiddeld al langer op de wachtlijst. De NZa ontwikkelde daarom samen met twaalf branchepartijen het zorgprestatiemodel. In dat systeem wordt complexe zorg in het vervolg beter betaald. Dat zal de doorstroom van ggz-patiënten naar specialistische instelling weer op gang moeten brengen. Door het uitstel blijven die problemen dus wel langer bestaan.

Lees ook:
  • VWS wil bij acute zorg data delen zonder toestemming
  • Informatiepagina specifiek voor de zorgsector

Gerelateerde berichten...