Onderzoek: standaard boekhoudsoftware en blockchain bijten elkaar

blockchain ketting met mannetje

Standaard boekhoudsoftware en blockchain bijten elkaar nog. Dat blijkt uit de nieuwste Gids Boekhoudsoftware 2018. Uit de voorafgaande nulmeting blijkt dat blockchaintechnologie op dit moment niet bijzonder hoog op de ontwikkelagenda van leveranciers van deze software staat.

Leveranciers laten zich niet massaal gek  maken door het blockchain geloof, zo blijkt uit de meting. Ze werken hard aan zaken als elektronisch factureren, PSD2, Machine learning en Instant Payments.

Volgens de leveranciers zijn de belangrijkste ontwikkelingen van dit moment api’s (application programming interfaces). Daarmee kunnen ze ‘real-time’ gegevens uitwisselen alsof systemen één compleet eco-systeem vormen voor de ondernemer. Software voor boekhouden op basis van blockchain geniet nog weinig belangstelling bij de leveranciers.

 

Backbone

Dat de relatie blokchaintechnologie en boekhoudsoftware toch wel aandacht verdient blijkt intussen ook wel. Enkele reacties:

  • de blockchain zal de financiële vastlegging zoals we die nu kennen drastisch doen veranderen
  • de blockchaintechnologie zorgt voor een perfect sluitende administratie
  • blockchain wordt een onomstotelijke backbone voor accounting in de toekomst
  • blockchain heeft een grote potentie om de betrouwbaarheid van de financiële administratie te vergroten
  • boekhoudpakketten worden integraal onderdeel binnen de blockchain

 

Ontwikkeling

Uit de meting blijkt echter dat zeker 32 van de 62 ondervraagde leveranciers van standaard boekhoudsoftware geen initiatieven op dit vlak onderneemt. Zestien leveranciers onderbouwden hun standpunt. 12 leveranciers melden dat ze het een interessante ontwikkeling vinden die ze blijven volgen. Toch doen ze er zelf niets mee.

Slechts 1 leverancier heeft boekhoudsoftware volgens blockchain in ontwikkeling bij het loggen van wijzigingen van ingevoerde gegevens. En 1 leverancier stelt cryptocurrency opgenomen te hebben in RGS 3.0.

 

Grootboek

Volgens de samenstellers wordt sinds de opkomst van de blockchain veelvuldig gesproken over een ‘digitaal gedecentraliseerd grootboek’. “Het begrip ‘grootboek’ staat zowat synoniem aan ‘boekhouding’ en dus mag je verwachten dat boekhoudsoftware en blockchain technologie voor elkaar bestemd zijn. Er wordt als het gaat om blockchain gesproken over ‘Triple entry accounting’. Daarbij zijn alle boekhoudkundige transacties versleuteld op meerdere plaatsen vermeld.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X