Onterechte quarantaine in Israël na uitlezen telefoon door geheime dienst

mobiel met stethoscoop

De veiligheidsdienst van Israël Shin Bet plaatste de afgelopen tijd bijna 400.000 inwoners onterecht in quarantaine. Dat gebeurde nadat de geheime dienst hun telefoon had uitgelezen. Dat zegt de Israëlische krant Haaretz deze zondag.

Volgens de regels mag Shin Bet de telefoon van een met corona besmet persoon uitlezen en onderzoeken. Het gaat dan om uitvinden met wie de met corona besmette persoon pas geleden contact had.

De informatie die de geheime dienst vindt komt terecht bij het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Dat ministerie stuurt vervolgens een sms aan alle contacten van de besmette persoon met daarin de mededeling dat die contacten meteen in quarantaine moeten gaan.

Nu blijkt volgens de krant dat die sms vaak onterecht. Dat is intussen ook het oordeel van het Israëlische hooggerechtshof. Uit onderzoek van het hof zelf blijkt dat er 400.000 mensen naar nu dus blijkt onterecht in quarantaine moesten.

De laatste maanden stelden zeker 600.000 personen een hoger beroep in tegen de quarantaineplicht. Zestig procent van hen had vervolgens succes. De verstuurde SMS bleek dus achteraf onterecht.

Effectief

Het hooggerechtshof stelt verder dat blijkt dat het uitlezen van mobieltjes van besmette personen hoe langer hoe minder effectief is. Zo identificeerde de Shin Bet in juli vorig jaar nog 20 tot 30 procent van alle coronapatiënten via deze methode: in januari was dit intussen tot slechts 9 procent gedaald.

Saillant detail is dat de wet waar de Shin Bet naar handelt geldt tot 20 januari. De staat stelt zich op het standpunt dat de uitleeswet automatisch verlengd moet worden. Het hooggerechtshof vindt dag gezien de slechte resultaten nu onterecht. Hoe dit precies verder gaat is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X