Pandemie stimuleert app-modernisering, AI en Edge Computing

tablet met app als puzzelstukjes

De pandemie jaagt de groei aan van app-modernisering, AI en Edge Computing. Dat blijkt uit de jaarlijkse State of Application Strategy (SOAS). App-modernisering verdubbelt en gebruik van AI verdrievoudigt.

De vraag naar betere connectiviteit, lagere latency, betere security en datagedreven inzichten stijgt ook explosief.Er is een verhoogde interesse in cloud, ‘as-a-service’-oplossingen, edge computing, applicatiebeveiliging en oplossingen voor applicatielevering.

Acceptatiegraad

De acceptatiegraad van AI en machine learning groeit. Volgens de onderzoekers, F5, is dat kenmerkend voor de bepaling in welke fase de digitale transformatie zit. Deze verdievoudigde het afgelopen jaar tot 56 procent. Bovendien greep 57% van de respondenten zijn kans in digitale expansie. Dit is een stijging van 37% ten opzichte van vorig jaar.

Dit toont een toenemende focus op automatisering van bedrijfsprocessen, aansturing en digitale workflows. Bedrijven gaan ongelijksoortige applicaties samenvoegen om naadloze digitale ervaringen te creëren. Hetzelfde doel bereik je met gebruik van API’s.

Meer dan de helft zei dat ze infrastructuur nu als code behandelen. Organisaties die deze aanpak gebruiken hebben twee keer zoveel kans om apps vaker te implementeren, zelfs als ze automatisering gebruiken. Ze hebben ook vier keer meer kans op volledig geautomatiseerde applicatie-pipelines en tweemaal zoveel kans dat meer dan de helft van hun applicatie-portfolio’s wordt geïmplementeerd met volledig geautomatiseerde pipelines.

Workloads

Bovendien gebruikte tweederde minstens twee methoden om moderne workloads te creëren. Van de respondenten die beweerden slechts één methode te gebruiken, zei 44 procent dat ze moderne interfaces mogelijk maakten. Dat gebeurt hetzij via API’s, hetzij via componenten zoals containers. Slechts 11 procent, voornamelijk technologie-organisaties, is uitsluitend bezig met het herstructureren van de code van applicaties.

De overgrote meerderheid van organisaties zal zowel traditionele als moderne applicaties en architecturen blijven beheren. Bijna de helft van alle organisaties – 30 procent meer dan vorig jaar – stelt dat ze ten minste vijf verschillende architecturen beheren.

Volgens bijna de helft was de pandemie de belangrijkste factor bij het versnellen van app-modernisering en de overgang naar cloud en SaaS. Meer dan tweederde van de respondenten host nu ten minste een deel van hun applicatiebeveiliging en delivery-technologieën in de cloud.

Tegelijkertijd proberen organisaties de architectonische complexiteit aan te pakken die het gevolg is van het toevoegen van SaaS- en edge-oplossingen, het onderhouden van on-premise en multi-cloudomgevingen en het moderniseren van applicaties.

Vier op de vijf respondenten stelt dat applicatiebeveiliging en delivery-oplossingen cruciaal zijn in klantervaring en service level agreements (SLA’s). SaaS-gebaseerde beveiliging werd geïdentificeerd als de belangrijkste strategische focus van organisaties in de komende twee tot vijf jaar.

Maar liefst 76 procent zegt dat ze edge computing initiatieven hebben ondernomen of actief plannen, met het oog op verbeteren van de applicatieprestaties en het verzamelen van gegevens. Bovendien gelooft 39 procent dat edge computing de komende jaren strategisch belangrijk zal zijn, en 15 procent host nu al applicatiebeveiliging en delivery-technologie aan de edge.

Vaardigheden

Meer dan de helft van de SOAS-respondenten gelooft dat ze al over de tools beschikken die ze nodig hebben om te rapporteren over de status van belangrijke applicaties. Toch zegt de overgrote meerderheid (95 procent) dat ze inzichten missen in hun bestaande monitoring- en analyse-oplossingen.

De verzamelde gegevens worden voornamelijk gebruikt voor het oplossen van problemen, gevolgd door vroege waarschuwingen over prestatieproblemen. Slechts 12 procent stuurt de gegevens terug naar de bedrijfseenheden, terwijl minder dan een kwart van de organisaties gegevens en inzichten gebruikt om te kijken naar mogelijk prestatieverlies. Wel meet bijna tweederde de prestaties in termen van responstijd om apps te moderniseren.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X