Petitie: Overheid help! 96.000 openstaande ICT-vacatures

Mobiel werken. Vrouw en man kijken op scherm van mobiel

Help ons de 96.000 openstaande ICT-vacatures vervullen! Dat was de noodkreet van branche-organisatie FME en het FNV in een petitie die woensdag werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

Beide organisaties roepen in de petitie de overheid op om te helpen om de aanhoudende en oplopende personeelstekorten in de ICT-sector te reduceren. Want al jaren is het tekort aan technici een van de grootste belemmeringen in de technologische industrie. Maar nog nooit stonden er zo veel vacatures met een technisch beroep open als in het eerste kwartaal van 2021, namelijk 96.000. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Grote urgentie

FME en FNV werken daarom samen aan het aantrekkelijk maken van de sector via afspraken in een gezamenlijke strategische agenda. Maar dat is niet genoeg. De urgentie is erg groot gezien alle ambities op gebied van maatschappelijk uitdagingen, zoals de energietransitie. Dit overstijgt dit de belangen van individuele partijen.

In de petitie staan concrete voorstellen hoe de overheid ons kan helpen de bijna 100.000 vacatures te vervullen. Ze zien drie noodzakelijke veranderingen:

1. Versnel de vernieuwing van het curriculum

Het onderwijs moet beter aansluiten op de leefwereld van nu. Elke leerling, van het primair onderwijs tot aan het wetenschappelijk onderwijs, moet in voortdurend contact komen met technologie en vraagstukken uit de praktijk.

Geef docententeams veel meer ruimte, mogelijkheden en middelen om samen met de bedrijven en bedrijfs(tak)scholen in de techniek aantrekkelijk onderwijs te maken.

2. Verhoog de bekostiging technisch mbo

Daarnaast moet de overheid de portemonnee trekken om technische opleidingen voor het mbo structureel, dus geen eenmalige bijdrage, te bekostigen. Technische opleidingen zijn duur, zeker de opleidingen voor de maakindustrie. Dat heeft te maken met kleine klassen, dure machines en een tekort aan docenten. Er moet gewoon geld bij!

3. Schaf numerus fixus af op technische studies

We willen dat jongeren en mensen op de arbeidsmarkt worden gestimuleerd om te kiezen voor een opleiding in de techniek. Maar nog altijd is er in het wetenschappelijk onderwijs een numerus fixus op opleidingen waar de arbeidsmarkt om staat te springen. Dat is niet langer uit te leggen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X