Health Angels dagen duurzame zorgondernemers uit

Zorg en ICTbeurs 22

Vier innovatoren mochten vorige week tijdens de Dutch Health Week hun concept pitchen aan investeerders en experts, de zogenoemde health angels. De sessie was een initiatief van de Sustainable Health Accelerator, in samenwerking met adviesbureau Health-Ecore en duurzaamheidsplatform GSES.

Dit platform, Global Sustainable Enterprise System, ontwikkelde een systematiek die in meer dan honderd landen en tachtig sectoren wordt ingezet. Het is een duurzame meetlat die inzicht geeft in het duurzaamheidsgehalte op basis van openbare bronnen.

Health Angels

Het concept van de Health Angels komt uit het televisieprogramma Dragons’ Den. De investeerders en experts beoordeelden de zorgconcepten op bijvoorbeeld de financiële gereedheid, Go to market status, innovatieve factor en duurzaamheidsgehalte.

Investeerders die als Health Angel meededen, waren onder andere Shawn Harris en Matthijs Blokhuis. Harris deed als CEO van Orange Wing mee aan het televisieprogramma Dragons’ Den. Blokhuis is directeur bij NextGen Ventures en managing director van de Noaber Foundation. Het expertteam bestond onder andere uit hoogleraar duurzame zorg Cornelis Boersma.

De vier pitchers:

Mootjes

Monique Ravenstijn is eigenaar van Jumbo Monique. Ze heeft het concept Mootjes ontwikkeld. Dit zijn kleine gele huisjes die zijn gevuld met gratis voedingsmiddelen, boeken en maandverband. Het zijn volgens Monique de eerste levensbehoeften, waar niet iedereen toegang tot heeft.

Monique noemt het verhaal van arme gezinnen waar jonge meiden geen maandverband kunnen kopen, omdat er alleen budget beschikbaar is voor eten. Gezinnen die het nodig hebben kunnen hun voedingsmiddelen, maandverband en boeken gratis uit de Mootjes halen. Het is de bedoeling dat de buurt of gemeenschap uiteindelijk zelf de Mootjes weer vult, zodat arme gezinnen beter worden ondersteund.

MediMobi

Het vervoer naar het ziekenhuis kan eenvoudiger, efficiënter en duurzamer. Daarom heeft MediMobi een gepersonaliseerd mobiliteitsmenu ontwikkeld voor patiënten die een afspraak in het ziekenhuis hebben. Patiënten krijgen vervoersopties te zien, zoals de geschatte reistijd en kostprijs. De drempel om het openbaar vervoer te nemen, wordt verlaagd.

Zo zijn er realtime video’s beschikbaar die de volledige reis in kaart brengen. Patiënten weten dus waar ze moeten opstappen en hoe ze eventueel kunnen overstappen. Via een beveiligde FHIR-verbinding is het mobiliteitsmenu te koppelen aan hert afsprakensysteem van het ziekenhuis. Patiënten krijgen dus niet alleen een herinnering van hun afspraak toegestuurd, maar ook een menu met alle vervoersopties.

SensUR Health

Preventie via de apotheek staat centraal bij SensUR Health. Patiënten voeren via een diagnostisch testsysteem een bloed- en urinetest uit als ze om de paar maanden de apotheek bezoeken. De lichaamsmonsters worden geanalyseerd en geven uitsluitsel over verschillende aandoeningen, zoals chronische nierziekten, hart- en vaatziekten, zoutinnames, urineweginfecties en antibioticaresistentie.

Resultaten worden met de patiënt en de arts gedeeld via een beveiligde online omgeving. Het systeem is een preventiemiddel en een manier om aandoeningen bij patiënten te monitoren.

Glimp

Glimp heeft kleine apparaatjes, genaamd Pebbles, ontwikkeld waarmee patiënten met een burn-out ademhalingsoefeningen uitvoeren. De Pebbles werken op basis van haptische en auditieve feedback. Volgens de ontwikkelaars helpt deze vorm van ademhalingstherapie bij het behandelen en het monitoren van een burn-out en wordt het stressniveau gemeten. Resultaten worden in een app weergegeven. Dat stelt de therapeut in staat om tussentijds de behandelmethode aan te passen.

Expertstatus

Naast investor angels treden er ook engelen met expertstatus op. Onder hen vinden we voormalig kwartiermaker duurzame zorg Cathy van Beek, hoogleraar duurzame zorg Cornelis Boersma. Verder ook circulair ondernemer Cas van Arendonk, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra en voormalig bedrijfstopman Hans Kamps.

De Health Angels beoordelen de gepresenteerde innovaties op een aantal criteria. Zo kijken ze onder meer naar de financiële gereedheid, de go to market-status, de innovatie-factor en het duurzaamheidsgehalte. Voor dit laatste maken ze gebruik van de systematiek van het Global Sustainable Enterprise System (GSES).

De sessie was een initiatief van de Sustainable Health Accelerator, in samenwerking met adviesbureau Health-Ecore en duurzaamheidsplatform GSES. Dit platform, Global Sustainable Enterprise System, heeft een systematiek ontwikkeld die in meer dan honderd landen en tachtig sectoren wordt ingezet. Het is een duurzame meetlat die inzicht geeft in het duurzaamheidsgehalte op basis van openbare bronnen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...