Provider hoeft illegale downloaders niet te waarschuwen

illegale download illegale downloaders

Internetproviders hoeven illegale downloaders niet te waarschuwen. De brief die de providers in zo’n geval krijgen van Stichting BREIN hoeven ze niet door te sturen naar klanten die illegaal films of series downloaden.

Dit bepaalde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak van BREIN tegen internetprovider Ziggo. Het gaat om brieven die BREIN aan Ziggo stuurt als de stichting constateert dat klanten van de provider illegaal met copyright beschermde content downloaden via bijvoorbeeld BitTorrent. In de brief stelt de stichting dat de handelswijze van deze klanten strafbaar zijn en dat de provider de waarschuwingsbrieven daardoor verplicht is door te sturen.

Het gerechtshof stelt in de uitspraak nu dat daarvoor geen juridische grondslag is. In een eerdere zaak van BREIN bij de rechtbank in Utrecht, stelde de rechtbank al dat Ziggo deze brieven niet mag doorsturen voordat ze daarvoor expliciete goedkeuring krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Is dat niet het geval, dan mogen de brieven dus niet naar de klanten toe. Ziggo heeft deze vergunning niet.

IP-adressen

Stichting BREIN, die zich inzet voor het naleven van copyrightrechten weet op grond van eigen onderzoek van IP-adressen waar de illegale downloads plaatsvinden.  Dat betekent echter niet dat ze de bijbehorende namen en adressen kennen. De stichting kan dus alleen de provider een melding sturen in de hoop dat deze ze doorstuurt aan de illegale downloaders.

BREIN heeft al laten weten het nog steeds niet eens te zijn met de uitspraak van zowel de lagere rechters als van het Gerechtshof. De stichting gaat waarschijnlijk in cassatie bij de Hoge Raad. “BREIN is van mening dat anoniem waarschuwen de meest milde vorm van handhaving is. De inbreukmaker krijgt de mogelijkheid om zijn of haar gedrag aan te passen zonder directe consequenties,” stellen zij in een reactie op de uitspraak. Of de stichting de zaak ook echt aan de Hoge Raad voorlegt is nog niet duidelijk. Het definitieve besluit daarover valt in de komende weken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...