PvdA: techreuzen moeten landelijke belasting betalen

Fraunhofer

Techreuzen moeten ook in Nederland gewoon belasting gaan betalen. Dat zegt de oppositiepartij PvdA in een initiatiefwetsvoorstel. Naar blijkt is een flink aantal partijen in de Tweede Kamer voor een dergelijke heffing.

Met het wetsvoorstel doelt de PvdA vooral op de grote techbedrijven met een minimale wereldwijde omzet van 750 miljoen euro omzet. Daarbij moeten ze  in Nederland zelf  minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten omzetten. Dit gaat dus over bedrijven als Apple, Uber en Airbnb, maar ook streamingdiensten als Netflix en Spotify.

 

Hoofdkantoor

Nu is het nog zo dat deze bedrijven zeer weinig en soms zelfs geen belasting in ons land betalen. Reden daarvoor is dat hun hoofdkantoor veelal in een ander land gevestigd is. En ook al heeft een bedrijf hier wel een kantoor, dan nog betalen ze alleen over de Nederlandse winst belasting. Volgens de PvdA is dat onterecht en moet dat in het vervolg anders en eerlijker.

De partij vindt dat dergelijke bedrijven in ons land belasting moeten betalen over de hele digitale omzet die ze hier draaien. Bijvoorbeeld over abonnementsgelden of opbrengsten van online advertenties.

Het ministerie van Financiën schat dat dit de schatkist jaarlijks rond de 200 miljoen euro kan opleveren. De PvdA zelf komt op het dubbele.

 

Europa

Nederland is in Europa niet de enige die met plannen rondloopt om een dergelijke belasting te heffen. Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, België en Spanje hebben ook plannen voor een dergelijke ‘digitale belasting’.

Het Kabinet heeft al laten weten dat zij liever willen wachten op een internationale regeling. Ook omdat de voorstellen dan zeker overeen zullen komen met internationale belastingregels en handelsverdragen.

Over een dergelijke wetgeving wordt al gepraat binnen de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Aan dit overleg nemen 127 landen deel. Begin volgende maand komt de organisatie met een tussenrapportage. De bedoeling is dat dat de richtlijn eind 2020 helemaal klaar is.

De Europese Commissie wil niet zolang wachten en wil via een Europese richtlijn alvast belasting gaan heffen. In een voorstel van maart dit jaar opperde men 6% omzetbelasting. Dat plan haalde het echter niet. De Tweede Kamer was destijds ook niet erg enthousiast.

Toch reageerde de Kamer wel positief op het PvdA-voorstel.

 

Gerelateerde berichten...