Rapport: Nederlandse mobiele data duurder dan in rest van EU

De kosten voor mobiele data zijn in Nederland hoger dan in de meeste andere landen in Europa. Alleen in Zwitserland, Noorwegen, Portugal, Griekenland en België is mobiel internet duurder. Griekenland is de duurste in Europa.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Cable. Nederlanders betalen nu gemiddeld 7 euro voor 1 GB mobiele data.

Griekenland voert de Europese lijst aan. Een GB mobiele data kost daar gemiddeld 28 euro. Finland is daarentegen juist de goedkoopste met gemiddeld 1 euro voor 1 GB.

 

Wereldwijd

Wereldwijd ligt het plaatje anders. Dan scoort Nederland gemiddeld. Dat komt onder andere vanwege de goede Nederlandse infrastructuur. Die maakt het aan de ene kant wat goedkoper, en aan de andere kant brengt het onderhoud juist hogere kosten met zich mee.

Wereldwijd gezien is in India mobiel internet het goedkoopst. Een GB mobiele data kost daar gemiddeld 23 eurocent. Dit heeft te maken met het feit dat India al veel eerder en langer inzette op mobiele communicatie. Daardoor is  4G al veel langer aanwezig. Verder zijn daar de databundels vaak aanzienlijk. Er zij ook meer abonnementen met onbeperkt mobiel internet. Dit drukt de prijs voor de klant aanzienlijk.

Zimbabwe hanteert volgens de onderzoekers de hoogste mobiele tarieven. Een GB kost hier gemiddeld 66 euro. De slechte infrastructuur is hier onder andere debet aan.

 

Gerelateerde berichten...

X