Rechter geeft Data Privacy Stichting gelijk: zaak tegen Facebook gaat door

NIS2 digitaal bewijsmateriaal

De Data Privacy Stichting (DPS) mag door met haar op handen zijnde zaak tegen Facebook. Dat bepaalde de rechtbank Amsterdam in een van de eerste privacy-collectieve acties tegen ‘big tech’ in Nederland.

Facebook maakte op meerdere gronden bezwaar tegen deze procedure. De Amsterdamse rechtbank heeft elk bezwaar nu echter verworpen. Dat betekent dat rest van de zaak met het inhoudelijke deel  alsnog kan doorgaan.

Zo stelt de rechtbank dat zowel de Europese privacyverordening AVG als de Nederlandse privacywetgeving duidelijk rechtsmacht toekent aan de Nederlandse rechtbank wanneer de privacyrechten van Nederlandse burgers in het geding zijn. Op deze zaak geldt, naast de AVG, ook Nederlands recht. Daarom is er, in tegenstelling tot wat Facebook beweert, geen reden om de procedure aan te houden in afwachting van de uitkomst van andere Europese privacyrechtszaken.

Ook stelt de rechtbank Amsterdam vast dat de stichting aan alle relevante eisen voor een collectieve actie naar Nederlands recht voldoet. De rechtbank vindt de keuze voor een collectieve aanpak dan ook effectief en efficiënt.

Nu is het de beurt aan Facebook om formeel te reageren. De Amsterdamse rechtbank besliste dat dit uiterlijk in oktober dit jaar inhoudelijk moet gebeuren.

Consumentenbond

De uitspraak van de rechtbank Amsterdam is goed ontvangen door de Data Privacy Stichting zelf en de Consumentenbond, met wie DPS samenwerkt. Het is een belangrijke eerste stap voor het opkomen tegen en rechtzetten van de schending van privacyrechten door Facebook, stelt Dick Bouma, voorzitter van de DPS. “Dit vonnis toont nu al het voordeel aan van het als collectief een vuist maken tegen tech-giganten die privacyrechten met voeten treden. DPS is tevreden is dat de zaak nu kan doorgaan naar het belangrijkste onderdeel van de rechtszaak: de inhoud. Het zal niet eenvoudig worden voor Facebook uit te leggen waarom zij de belangen en privacyrechten van haar gebruikers ondergeschikt zou mogen maken aan de economische voordelen van de handel in hun persoonsgegevens.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...