RIVM: tweederde kantoormedewerkers leeft thuiswerkadvies na

thuiswerkplek

Het thuiswerkadvies om corona tegen te gaan houdt nog steeds stand. Uit onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS, blijkt dat tweederde van de werknemers zich houdt aan het dringende advies. De resultaten staan op het Coronadashboard.

Jongeren onder de 25 jaar houden zich het meest aan het thuiswerkadvies. Over het algemeen is er draagvlak bij ongeveer zeven op de tien Nederlanders. Gek genoeg is het draagvlak voor thuiswerken juist onder jongeren het laagst.

Het onderzoek maakt deel uit van een reeks van steekproeven over de naleving van coronamaatregelen dat elke drie weken plaatsvindt. Ze vinden sinds oktober plaats.

Draagvlak

Uit die reeks onderzoeken blijft dat de steun voor thuiswerken eind vorig jaar nog op 73 procent  kon rekenen. Bij de laatste meting is dat 67 procent. Naast afname van de naleving kalft ook het draagvlak af. Dat was in december nog 90 procent. Nu is dat gezakt naar 85 procent. Van de jongeren onder de 25 die thuiswerkt en zich dus houdt aan het advies is ook het draagvlak nu ongeveer het zelfde als eind vorig jaar.

In de de groep tussen de 25 en 40 is er ook veel draagvlak voor de regel. Maar ook hier houden minder mensen zich eraan. Uit het onderzoek blijkt dat rond de 85 procent van de Nederlanders van deze leeftijd wel achter het advies staat, terwijl 65 procent van hen zich er daadwerkelijk aan houdt.

In de groep daarboven, van boven veertig jaar is er zowel meer begrip als naleving. De resultaten zijn wel ongeveer vergelijkbaar met de jongere leeftijdsgroep.

Werkgevers

Van alle veiligheidsregio’s houden Kennemerland en IJsselland zich het meest aan het thuiswerkadvies. Dat komt neer op rond de 60 procent als het gaat om naleving, terwijl de steun voor de maatregel negen op de tien inwoners is.

Verder zegt drie kwart van de mensen in de veiligheidsregio’s Limburg-Zuid, Zaanstreek-Waterland en de Gooi en Vechtstreek zich te houden aan de thuiswerkmaatregel.

Het onderzoek neemt de steun van werkgevers overigens niet mee. Verder ontbreekt ook de vraag in hoeverre medewerkers de gelegenheid krijgen van de leidinggevenden om op afstand te werken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X