Robot bezorgt boodschappen op campus Erasmus Universiteit

Bezorgrobot Erasmus Universiteit

Op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) start op 1 december een pilot met automatisch rijdende bezorgrobots. Ze bezorgen boodschappen bij medewerkers, studenten en bewoners op campus Woudestein.

De proef gaat van start om ervaring op te doen en te leren van de interactie tussen mensen en robot. Dit geeft meer inzicht in de manier waarop bezorgrobots een rol kunnen spelen in ons dagelijks leven.

De gemeente Rotterdam doet mee aan de pilot. “De groei en geplande verdichting van Rotterdam en de klimaatopgaven vragen om slimme en schone oplossingen in mobiliteit, ook in de stadslogistiek. Innovaties als bezorgrobots kunnen hier een rol in spelen. We onderzoeken welke rol dat is en hoe het kan bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen en -maatregelen, zoals de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek die in 2025 in Rotterdam wordt ingevoerd,” aldus Rosemarijn de Jong, adviseur Smart Mobility bij de gemeente Rotterdam.

Wisselwerking

De pilot, die zes maanden duurt, sluit aan bij de strategie van Erasmus Universiteit om maatschappelijke impact te creëren. Prof.dr. Liesbet van Zoonen (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences): “We zijn bijzonder geïnteresseerd in deze pilot. Onze studenten krijgen de gelegenheid de wisselwerking tussen mens en robot van dichtbij te bestuderen. Daarnaast vinden we het, met het oog op innovatie en duurzaamheid, belangrijk om smart delivery nader te onderzoeken.” De universiteitscampus is compact en overzichtelijk en daarom een ideale proeftuin. Het biedt de samenwerkende partijen de mogelijkheid eerste ervaringen op te doen met situaties in de praktijk.

De proef met de bezorgrobot is een samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Erasmus Universiteit Rotterdam, SPAR university en Dutch Automated Mobility (DAM).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X