Russen kunnen geen Windows 10 en 11 meer downloaden

Windows 11 widgets Windows 10

Inwoners van Rusland kunnen sinds dit weekend geen Windows 10 of 11 meer downloaden. Dat schrijven zowel het Russische persbureau TASS als Bleeping Computer. Wie dat probeert krijgt enkel een foutmelding.

Van producent Microsoft is echter nog geen bevestiging of dat bewust is gedaan of dat het om fouten in het systeem gaat. Wel is het zo dat wie de computerbesturingssystemen wil downloaden vervolgens terecht komt op  een hulppagina van het bedrijf. Op de downloadpagina van Windows 10 staat de foutmelding dat het bestand niet is gevonden. Een gebruiker die de proef op de som nam en via een VPN-verbinding buiten Rusland het OS probeerde te krijgen, was op die manier wel in staat om beide Windowsversies te downloaden.

Microsoft is sinds maart al wel bezig met terugtrekken van producten en diensten uit Rusland vanwege de inval in Oekraïne. Vorige maand kondigde het bedrijf nog zeker 400 werknemers te zullen ontslaan vanwege het stopzetten van de activiteiten in Rusland. Accounts van developers die via dochterbedrijf GitHub werken zijn ook al stopgezet. Dat geldt zelfs voor accounts van voormaig medewerkers.

Door dit alles heen zei het bedrijf wel steeds dat ze hun contractuele verplichtingen met Russische klanten zouden blijven nakomen. Als Microsoft de downloadpagina’s dus bewust zou blokkeren, zou dit haaks staan op deze bewering.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X