Schiphol maakt app voor informatie vliegverkeer

Schiphol aankomsthal

Luchthaven Schiphol gaat met een nieuwe app Notify omwonenden informeren over het vliegverkeer. De luchthaven stuurt notificaties als de verwachting verandert. De nieuwe app is te downloaden via de Google Play Store en iOS App Store.

De app meldt ook hoeveel vluchten er over een bepaalde locatie zullen komen. Daarmee moet het vliegverkeer voorspelbaarder worden. Als er bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden of baanonderhoud meer vliegtuigen over een locatie komt kan Notifly een notificatie sturen.

Live vluchten volgen

In de nieuwe app kun je op een kaart het vliegverkeer rondom Schiphol live volgen. Je ziet welke banen in gebruik zijn voor starten en landen en welke routes de vliegtuigen volgen. Door op een vlucht te klikken krijg je meer informatie over het vliegtuigtype, op welke baan deze gestart is of gaat landen, de herkomst of bestemming van de vlucht en wat de vlieghoogte of –snelheid is.

Notifly kwam tot stand na vragen van buren naar meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer. In de ontwikkeling zijn de toekomstige gebruikers van de app dan ook meerdere keren betrokken. Voor de laatste tests gaven ruim 1.500 buren en medewerkers van Schiphol feedback. Ook nu de app live is kunnen omwonenden kritiek en opmerkingen blijven geven waar nodig.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...