SIDN draagt Yivi weer over aan stichting Privacy by Design

zelenska Yivi IRMA online identiteit

SIDN investeerde de laatste tijd fors in de doorontwikkeling van de eID-oplossing Yivi, het vroegere IRMA. Nu gaat de stichting Privacy by Design weer verder met het initiatief. SIDN stopt dus met haar investeringen.

Tot en met 31 maart 2024 zal een geleidelijke overgang van het beheer van van de ID-dient plaatsvinden. Volgens SIDN is er met pilots in diverse sectoren succesvol bewezen dat een oplossing met op privacy by design en open source goed werkt en grote voordelen oplevert voor gebruikers en organisaties. Yivi is intussen het breedst geadopteerde, privacyvriendelijke eID-middel

De afgelopen jaren heeft SIDN de infrastructuur toegankelijk gemaakt en aangepast aan de moderne internetstandaarden. Met diverse gemeenten en met organisaties in de zorg, het onderwijs en de financiële en verzekeringssector gingen pilots en usecases van start. De eerste betalende klanten zijn ook al binnen.

De toepassing won intussen al diverse prijzen en awards. De introductie van de nieuwe naam en volledig nieuwe app begin dit jaar zorgde voor een extra groei van het aantal gebruikers. Ook de Nederlandse en Europese overheid kan niet meer om Yivi heen en heeft, in samenspraak met SIDN, het gedachtegoed van het initiatief geadopteerd.

Veilige inlogoplossingen en digitale identiteiten

In 2018 nam SIDN het technisch beheer van Yivi over van de stichting Privacy by Design. Een jaar later ontfermde SIDN zich ook over de doorontwikkeling van Yivi met als voornaamste doel om de adoptie van Yivi te stimuleren. Dit vloeide voort uit de maatschappelijke verantwoordelijkheid om het .nl-domein veilig te houden en bij te dragen aan de toekomst van het internet.

Met de inzet op Yivi wilde SIDN met name veilige inlogoplossingen en digitale identiteiten bevorderen, waarbij gebruikers volledige controle over hun gegevens behouden en alleen de minimaal benodigde gegevens delen. Yivi sloot naadloos aan bij deze visie.

Bart Jacobs, stichting Privacy by Design: “SIDN heeft Yivi, dat oorspronkelijk is ontworpen door de stichting Privacy by Design onder de naam IRMA, volwassen gemaakt. Het aantal gebruikers ligt ruim boven de honderdduizend. Yivi is inmiddels het breedst geadopteerde, privacyvriendelijke eID-middel in Nederland – en daarbuiten – gebaseerd op self-sovereign identity. De stichting dankt SIDN voor de substantiële inzet van de afgelopen jaren waarop nu voortgebouwd wordt voor nieuwe eID-toepassingen met nieuwe partners.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...