SIDN hoeft geen lijst te geven met alle .nl-domeinnamen

http://www met muisaanwijzer Internetextensies

SIDN, de stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland, beheerder van “.nl” domeinnamen, hoeft geen lijst met alle .nl-domeinnamen te overleggen aan Dataprovider BV. Dat oordeelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een besluit.

Dataprovider, een bedrijf dat online merkbeschermingsdiensten levert, vroeg SIDN om de complete lijst met alle domeinnamen van het .nl domein omdat ze die zeiden nodig te hebben voor hun dienstverlening. SIDN weigerde dit, waarop Dataprovider naar de ACM stapte.

Dataprovider houdt zich onder andere bezig met onderzoeken en indexeren van websites. Dataprovider zet gegevens van deze websites om in een gestructureerde zoekmachine, die zij aanbiedt aan bedrijven en organisaties. Zij kunnen de informatie van Dataprovider gebruiken om inbreuken op hun merk vast te stellen, of marktonderzoek te doen. Het bedrijf wil een lijst met .nl-domeinnamen hebben om hun dienstverlening te verbeteren.

Misbruik

De vraag was of SIDN met deze leveringsweigering misbruik maakte van de economische machtspositie omdat zij de enige beheerder zijn van .nl-domeinnamen. De ACM is na onderzoek echter van oordeel dat dat geen sprake is van misbruik van economische machtspositie.

Volgens de Autoriteit is er ook geen sprake van schending van het merkenrecht en stekt dat de gevraagde lijst niet noodzakelijk is voor Dataprovider om actief te zijn met online merkbeschermingsdiensten. SIDN zou dus geen misbruik maken zijn haar machtspositie en ook en ook geen misbruik maken van haar positie.

Uit het jaarverslag over 2020 van het SIDN bleek vorige week dat de groei van het aantal .nl-domeinnamen vanwege de coroncrisis veel harder groeide dan verwacht. Dat kwam niet alleen door het vele thuiswerken, maar ook doordat ondernemers moesten omschakelen op online en die kans ook grepen. De grens van zes miljoen .nl-domeinnamen werd veel eerder dan verwacht gepasseerd Zakelijk gezien was 2020 voor SIDN een heel goed jaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...