Spectaculaire stijging dataverkeer door 5G

5G

De uitrol van 5G zorgt voor een spectaculaire stijging van het mobiele dataverkeer. Zo was dat verkeer in het derde kwartaal van dit jaar alleen al hoger dan er tot eind 2016 was.

Volgens het nieuwe Ericsson Mobility Report is de stijging zeker 400% als je kijkt naar de toename sinds 2011. Volgens het rapport komen daarmee de eerdere verwachtingen rond 5G uit.

Onverwacht grote vraag

Eind dit jaar zijn er volgens een schatting eind dit jaar bijna 660 miljoen 5G-abonnementen. De stijging komt door een onverwacht grote vraag naar 5G van China en Noord-Amerika. Daar komt het vooral doordat de prijzen van 5G-toestellen aan het dalen zijn. Momenteel is een kwart van mobieltjes die wereldwijd worden verkocht geschikt voor 5G-gebruik.

In het afgelopen kwartaal kwamen er wereldwijd netto bijna 98 miljoen 5G-abonnementen bij. Het aantal nieuwe aansluitingen voor 4G was in dezelfde periode zeker de helft lager. De verwachting is dat er eind dit jaar meer dan twee miljard mensen gebruikmaken van aansluitingen met 5G.

Volgens het rapport zal 5G wereldwijd in 2027 de dominante mobiele technologie zijn. Dan is wereldwijd vijftig procent van alle mobiele abonnementen een 5G-aansluiting. Tegen die tijd vindt dus een kleine twee derde van al het dataverkeer via de smartphone in de hele wereld plaats via 5G.

Iot

Met de groei van IoT gaat het al even hard, zo laat het rapport zien. Zo is breedband-iot het traditionele 2G en 3G inmiddels lang gepasseerd. De verwachting is dat eind dit jaar al ongeveer de helft van alle cellulaire iot-verbindingen breedbandig zijn. Dan komt nog 37% voor rekening van 2G en 3G. Rond die tijd is slechts 16% een aansluiting voor bijvoorbeeld narrowband-iot of cat-m, is de verwachting.

De rapportage laat ook de supersnelle groei zien van toepassing van massale iot-implementaties. Dat zal de komende jaren erg  sterk toenemen. Dat komt vooral door wearables voor e-health, tracking van logistieke activa en milieumonitoring. Ook de groei van het gebruik van slimme meters zorgt voor een forse groei.

Daarbij valt op dat slimme apparaten waarmee je de productie kunt bewaken en volgen in opkomst zijn. Momenteel is de verwachting dat in 2027 deze grootschalige iot-implementaties ruim de helft van alle cellulaire iot-verbindingen uitmaken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X