Nederland vierde op EU-toplijst digitale landen

IT-beslissers

Nederland staat op de vierde plaats op de EU-lijst van meest digitale landen. Dat blijkt uit de jaarlijkse, toonaangevende Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Net als in 2020 staat Nederland op vier, vlak achter Denemarken, Finland en Zweden.

Reden voor die vierde plek is onder andere het goede mobiele internet in ons land. Verder maken Nederlandse bedrijven steeds meer gebruik van digitale technologieën. En ook de overheid investeert hierin extra en stimuleert bovendien Nederlanders om digitaal vaardig(er) te worden.

Digitale ambities

De DESI index 2021 rangschikt Europese landen op kwaliteit van de digitale infrastructuur, gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van de inwoners. Verder telt ook de mate en manier waarop het bedrijfsleven digitaal actief is mee, net als de online dienstverlening door de overheid zelf. Met de Nederlandse digitaliseringsstrategie ligt er volgens het rapport een stevige basis om de verschillende digitale ambities te realiseren.

De Nederlandse digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken scoort in deze editie hoger en stijgt naar de tweede plaats in de EU. Dit komt bijvoorbeeld door de zeer hoge beschikbaarheid van snel vast breedbandinternet (>100 Megabit per seconde). Nederlanders kunnen hiervan gebruik maken via de kabel én er vindt nu in toenemende mate een versnelde aanleg van glasvezel in steden en buitengebieden plaats.

5G

De beschikbaarheid van mobiel internet via 5G ligt ook ver boven het Europese gemiddelde. Hierin kunnen nog extra stappen worden gezet, omdat de belangrijkste – door de EU aangewezen – frequentieband voor 5G in Nederland nog moet worden geveild.

Het Nederlandse mkb maakt steeds meer gebruik van online verkoop en verdient daar gemiddeld opnieuw meer aan dan hun Europese collega’s. Inmiddels komt in het mkb gemiddeld 13% van de totale omzet uit online activiteiten.

Met het integreren van technologie als big data en cloud in hun bedrijfsvoering behalen Nederlandse ondernemers binnen Europa scores die ver boven het gemiddelde liggen. Verbeteringen binnen digitaal ondernemen liggen in het toepassen van AI-technologie en in het benutten van ICT om te kunnen verduurzamen.

Digitaal vaardig

Ten opzichte van andere Europeanen blijven Nederlanders eveneens ver bovengemiddeld digitaal vaardig. Daarnaast stijgt het aantal beschikbare ICT-specialisten gestaag.

Maar als het gaat om afgestudeerden in de ICT-sector, scoort Nederland beneden gemiddeld in de EU. Van alle Nederlandse afgestudeerden heeft 3% dat gedaan in een ICT-richting, terwijl de vraag naar ICT en technisch geschoold personeel onverminderd hoog is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X