St. Antonius start met slimme bedden

robot

Het St. Antoniusziekenhuis is een van de eerste in Nederland die slimme bedden gebruikt op de verpleegafdelingen. Op de locatie Utrecht liggen all patiënten intussen op deze bedden. De nieuwe ziekenhuisbedden hebben allerlei slimme snufjes, zoals een weegfunctie en valpreventie. Dit moet het werk van de verpleegkundigen gemakkelijker maken en de patiëntenzorg verbeteren.

De weegfunctie van de bedden zorgt dat verpleegkundigen patiënten niet meer uit bed hoeven te halen om hen te wegen. Met één druk op de knop lezen ze het gewicht af. De ingebouwde valpreventie betekent dat er een alarm afgaat als de patiënt onrustig is en uit bed dreigt te vallen.

Het alarm van de valpreventie is nu alleen nog te horen in de kamer van de patiënt en in de teampost op de gang. Na de zomer verschijnt ook een melding op de smartphone van de verpleegkundige als een patiënt uit bed dreigt te vallen. Bovendien wordt het slimme bed verbonden aan het elektronisch patiëntendossier van de patiënt. Verder krijgen de bedden binnenkort een track & trace-code. Onnodig lang zoeken naar een bed is dan verleden tijd.

Gemakkelijke bediening

De bedden zijn sinds de zomer in gebruik en de geluiden zijn vrijwel allemaal positief. “En het slaapt ook heel fijn”, aldus Harold Stoltenborg. En hij kan het weten, want Harold kreeg na een operatie te maken met een bacterie die zich maar niet wil laten vernietigen en ligt dit jaar al voor de vijfde keer in het ziekenhuis. Sinds kort in een gloednieuw, slim bed. “Het grootste voordeel is dat ik het bed gemakkelijk kan bedienen door middel van het dashboard en het eenvoudig in verschillende standen kan zetten”, vertelt hij. “En het ligt lekker; ook met mijn 2 meter 2.”

Alle 290 bedden op onze locatie in Utrecht zijn aan het begin van de zomer vervangen door de intelligente bedden. “Een aardige operatie”, blikt Maarten van Zelst, teamhoofd Schoonmaak & Beddencentrale, terug. De oude bedden zijn gedoneerd aan de stichting Right to care en gaan naar zorginstellingen in het buitenland. Inmiddels zijn de nieuwe bedden een paar weken in gebruik en maakt Van Zelst de balans op. “Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Het personeel is er heel blij mee.”

“Grootste voordeel van het nieuwe bed is de tijdswinst die het ons oplevert”, aldus verpleegkundige Annelot van der Vaart. “De patiënt uit bed tillen voor een weegmoment is niet alleen fysiek zwaar, maar kostte ons ook zo 10 tot 15 minuten. Nu kunnen we deze tijd aan iets anders besteden, bijvoorbeeld meer persoonlijk contact met de patiënt. Ook voor de patiënt zelf is het bed veiliger, omdat dankzij de valpreventie valpartijen worden voorkomen.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X