Staatssecretaris Keijzer in VS voor innovatiesamenwerking

Verenigde Staten vlag

Staatssecretaris Mona Keijzer is in de VS voor innovatiesamenwerking. Haar bezoek moet zorgen voor een betere positie van Nederlandse techbedrijven en startupsop de markt in de VS.

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat gaat samen met Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen naar de grootste mondiale technologiebeurs CES in Las Vegas. En ze bezoeken bedrijven in Silicon Valley bij San Francisco.

Keijzer: “Innovatieve ondernemers zijn bijna altijd op zoek naar kennis, geld en partners om hun product of dienst verder te laten groeien. Daarom is het goed om deze Nederlandse bedrijven in de VS, de grootste investeerder in onze economie, te ondersteunen bij het benutten van kansen. Dat doen we gericht daar waar kansrijke markten zijn of potentiële partners samen komen zoals bijvoorbeeld op de CES. Maar ook in juni in Den Haag waar we samen met de VS de Global Entrepreneurship Summit organiseren.”

 

Innovatie auto-industrie

Nederland en Michigan, de staat waar CES plaatsvindt, hebben sterke historische en economische banden. In de staat wonen 515.000 Amerikanen van Nederlandse afkomst. Alleen al de jaarlijkse export naar Nederland bedraagt meer dan 330 miljoen dollar.

Michigan vormt het hart van de auto-industrie in de VS, met grote producenten als General Motors en Ford. Nederlandse ondernemingen als VDL, NXP, TomTom, Technolution en Prodrive excelleren als hightech toeleveranciers. Ook als het gaat om de mobiliteit van de toekomst. Innovatiesamenwerking is dus essentieel, stelt de regering.

Keijzer ontmoet ook de nieuwe gouverneur van de staat Michigan: Gretchen Whitmer. Met haar voorganger ondertekende Keijzer afgelopen april een overeenkomst voor innovatiesamenwerking, uitwisseling van onderzoek en ontwikkeling. Dit moet de productie van auto(-onderdelen) beter op elkaar afstemmen. Dit bevordert het gezamenlijk meer gebruik maken van innovatieve technologieën voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Keijzer bezoekt in Ann Arbor één van de hieruit ontstane projecten om technologie te testen.

CES

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is met bijna tweehonderdduizend bezoekers de grootste mondiale technologiebeurs. Jaarlijks worden er de nieuwste technologieën en de volgende generatie innovaties aan de markt getoond.

Zo werden bij eerdere edities van de CES bijvoorbeeld nieuwe versies van besturingssysteem Windows gepresenteerd. Verder worden nieuwe elektrische auto’s aangekondigd en nieuwe technologie voor games gedemonstreerd.

Keijzer is ook aanwezig bij de officiële start van de beurs en opent onder andere de Holland Tech Square. Hier is startup-ambassadeur Prins Constantijn van Oranje met vijftig Nederlandse startups naar toe gereisd.

De jonge technologiebedrijven presenteren zich aan internationaal publiek en leggen contacten met potentiële investeerders, klanten en partners. De startups zijn gespecialiseerd in diverse thema’s. Dit zijn bijvoorbeeld robotica, digitale zorg, Internet of Things, kunstmatige intelligentie en technologie voor het onderwijs.

Haar bezoek aan de Verenigde Staten sluit staatssecretaris Keijzer af in Californië. Vanuit San Francisco gaat zij onder andere op bezoek bij de winkel van de Nederlandse fietsproducent VanMoof en The Vault, het innovatienetwerk voor startups. Ook spreekt ze vertegenwoordigers van Intel en Google X.

Gerelateerde berichten...

X