Stagefright voor Android openbaar en nu al jailbreak voor iOS 9

oude telefoon

Veiligheid is deze week het nieuwsthema in de smartphone-markt. Het Stagefright-lek voor Androidtoestellen is openbaar en bij Apple is het nieuwe iOS 9 de pineut.

Joshua Drake maakte gisteren de exploitcode van de Stagefright-malware voor Androidtoestellen openbaar. De ontdekker deed dat bewust om fabrikanten te dwingen hun toestellen snel bij te werken. Via Stagefright kan een kwaadaardige video via MMS automatisch malware laten inladen.

T-Mobile nam al wel maatregelen. MMS’jes openen voortaan via een link in de browser. Toestellen als Galaxy S6 of de Nexus lijn van Google, kregen de laatste weken ook al updates. Android-toestellen uit het goedkopere segment lopen echter nog wel gevaar.

 

iOS

Het nieuwe iOS9-systeem voor iPhones komt op 16 september pas officieel uit, maar nu al is er een jaibreak gesignaleerd. Via zo’n jailbreak kunnen gebruikers apps buiten de officiële App Store om installeren. Hacker iH8snow laat in een Youtube-video de kraak zien. Het gaat om een zogenoemde ‘untethered’ jailbreak. Hierbij blijft de telefoon ook na opnieuw opstarten ‘gejailbreakt’. Apple is hiermee vooral in verlegenheid gebracht omdat iOS 9 volgens hen een jailbreak nagenoeg onmogelijk moest maken.

De getoonde jailbreak is overigens wel op YouTube te zien, maar nog niet openbaar gemaakt. Wie al een iOS 9-apparaat heeft, kan hem dus nog niet downloaden.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...