Storing in chip identiteitskaarten door inlogfunctie DigiD

DigiD logo DigiD-app

Er is een storing op Nederlandse identiteitskaarten die een chip hebben waarmee je kunt inloggen bij DigiD. Het gaat om kaarten die zijn uitgegeven tussen tussen 4 januari en 17 maart 2021.

Speciaal deze kaarten hebben last van de storing omdat die vanaf 4 januari een inlogfunctie voor DigiD hebben. De storing ontstaat als je de inlogfunctie aanzet. Hierdoor kan het voorkomen dat de ID-kaart biet goed uit te lezen is met een documentscanner.

Dat kan gebeuren bij een bank of ziekenhuis. Om te voorkomen dat er veel mensen met deze storing te maken krijgen staat daarom die inlogfunctie tijdelijk uit.

Paspoorten

Deze storing doet zich niet voor met de paspoorten. De overheid heeft alle eigenaars van de nieuwe ID-kaarten intussen een brief gestuurd. Daarin staat niet wat er precies aan de hand is, maar wel wat ze moeten doen.

Tot nu toe is niet duidelijk of het om een hardwarematige fout gaat of dat er softwarefouten in het spel zijn.

Nieuwe kaart

Alle nieuwe Nederlandse identiteitskaarten met de chip met een inlogfunctie voor DigiD moet het mogelijk maken dat je met de kaart kunt inloggen bij de overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds. Het nieuwe systeem moet zorgen voor meer zekerheid en een betere bescherming van iemands gegevens. Organisaties hebben op hun beurt meer zekerheid dat die gegevens alleen gedeeld worden met de juiste persoon.

Wie een nieuwe ID-kaart heeft, krijgt normaal gesproken kort daarna een brief van DigiD met een pincode. Daarmee kun je de inlogfunctie van de identiteitskaart activeren. Dat is nu dus even stopgezet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...