Studie: van mobiel bellen krijg je geen hersentumor

bellen Gamma Communications klantenservice hersentumor

Er is geen verband tussen (langdurig) gebruik van een mobieltje en een hersentumor. Dat blijkt uit een twintig jaar lange studie, die als eerste deze stelling kan bewijzen.

Zelfs als je vaak en langdurig een mobieltje gebruikt, heb je niet meer kans op kanker dan wie dat stukken minder of niet doet. De resultaten komen uit het Cosmos-onderzoek. Aan deze grote internationale studie deden meer dan 250.000 personen mee. Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht namen het Nederlandse gedeelte voor hun rekening.

Sinds de opkomst van het mobieltje en aanverwante apparaten leven er zorgen leven er zorgen om de gevolgen van de elektromagnetische straling en radiofrequentie. De grootste zorg die leeft is dat deze technologieën kanker en andere ernstige ziekten kan veroorzaken, maar bewezen werd dat nooit. De zorgen gingen zo ver dat bijna vier jaar geleden de regering van Zwitserland de uitrol van 5G tijdelijk stopte vanwege de druk van een anti-5G-lobbygroep. De Zwitserse Gezondheidsraad waarschuwde toen ook voor de gevolgen van straling, terwijl ze daarvoor geen bewijs hadden.

De studie duurde zo lang omdat ziektes als kanker vaak pas jaren later optreden en het verband met straling daardoor slecht is aan te tonen. De Cosmosstudie kwant tot stand op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de EU.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...