Toegangs- en gedragsmaatregelen om macht grote digitale platforms

sociale media ongelukkig

Een Europese toezichthouder moet met toegangs- en gedragsmaatregelen een te dominante marktpositie van grotere digitale platforms per geval kunnen aanpakken. De diverse beoogde maatregelen staan in een nieuw voorstel van de staatssecretarissen Cédric O (Frankrijk, Digitalisering) en Mona Keijzer (Nederland, Economische Zaken en Klimaat).

De gedragsmaatregelen moeten specifiek gaan gelden voor platforms waar consumenten of ondernemers nauwelijks omheen kunnen. Platforms die een zogenoemde poortwachterspositie hebben. De maatregelen zijn een aanvulling op de eerder uitgelekte lijst van de grootste techreuzen die extra strenge regels van de EU krijgen.

Maatregelen

De Franse en Nederlandse staatssecretaris noemen onder andere de verplichting voor de platforms om gegevensoverdraagbaarheid mogelijk te maken. Ondernemers kunnen zo over hun eigen data beschikken en deze ergens anders kunnen benutten. Verder komt er een verbod voor deze platforms op voortrekken van eigen diensten. Die benadelen namelijk andere gebruikers.

De toezichthouder van de EU moet ook verdergaande toegangsmaatregelen kunnen opleggen. Dat betekent bijvoorbeeld een verplichting voor platforms om data te delen. Maar verder ook interoperabiliteit mogelijk maken of om alternatieve keuze-opties naast hun eigen diensten aan te bieden aan gebruikers.

Platformeconomie

staatssecretaris Keijzer: “De platformeconomie biedt consumenten veel voordelen en ondernemers kansen op online groei. Maar soms worden bepaalde digitale platforms te machtig. Denk bijvoorbeeld aan de de afhankelijkheid van appstores. Daarom moet eerder worden ingegrepen als een platform met een poortwachtersfunctie de markt daadwerkelijk verstoort.”

Volgens Keijzer belemmeren ze dan de toetreding van nieuwe bedrijven. “Ze beperken de keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Een Europese toezichthouder moet hier effectief tegen optreden. Zo ontstaan eerlijkere digitale markten en kunnen consumenten en ondernemers optimaal profiteren van de kansen van de platformeconomie.”

Ambitie

Staatssecretaris Cédric O (Frankrijk): “Het is onze gemeenschappelijke ambitie om met efficiënte maatregelen te komen om de marktmacht van dergelijke platforms aan te pakken en open te breken. Toegang tot gegevens, tot diensten, interoperabiliteit… dat zijn efficiënte op maat gemaakte instrumenten die eerlijke marktwerking bevorderen en de keuzevrijheid van de consument waarborgen. We zijn blij om hierover schouder-aan-schouder te staan ​​met Nederland en met andere Europese landen en ik steun daarnaast ook de ambities van EU-commissaris Breton op dit gebied, inclusief de mogelijkheid om uiteindelijk waar nodig voor structurele maatregelen te kunnen kiezen.”

Scherper toezicht en vooraf ingrijpen bij platforms met een poortwachterspositie was vorig jaar één van de voorstellen van Keijzer. Met dit voorstel met gedragsmaatregelen dragen Frankrijk en Nederland bij aan een concreet voorstel waarmee de Europese Commissie naar verwachting eind dit jaar zal komen. Welke toezichthouder het werk precies op zich gaat nemen is nog niet bekend.

Lees ook:
  • EU wil macht techreuzen breken met lijst en regels

Gerelateerde berichten...