Tweederde Nederlanders bang voor datamisbruik door apps

tablet met app als puzzelstukjes

Zeker 64 procent van de Nederlanders vreest weleens voor datamisbruik van apps of derde partijen. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl. Desondanks zou een derde van hen hun persoonlijke gegevens willen prijsgeven voor voordelen in de app.

Vooral zestigplussers wantrouwen applicatieproducenten. Zo denkt 73 procent van hen dat apps of andere partijen hun gevraagde data voor verkeerde doeleinden gebruiken. Mogelijk daardoor ruilen zij minder snel hun persoonlijke gegevens in voor appvoordelen (23 procent) dan respondenten jonger dan dertig jaar (39 procent).

Kleine lettertjes

Ondanks de angst voor datamisbruik accepteert maar liefst tachtig procent van de Nederlanders de privacy-instellingen op apps zonder dat zij eerst de voorwaarden lezen. Met name jongeren tot dertig jaar (87 procent) accepteren die bijna zonder kijken. Onder zestigplussers is dit percentage zeventig procent.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ze die voorwaarden onoverzichtelijk vinden. Zo vindt maar liefst 84 procent van de respondenten dat apps duidelijker moeten aangeven waarvoor ze de gevraagde gegevens gebruiken.

Eigen regie

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders niet altijd roekeloos met hun eigen data omgaan. Zo staakt maar liefst 86 procent van de respondenten regelmatig een inlogprocedure wanneer een mobiele applicatie om teveel gegevens vraagt. Als blijkt dat applicatiefabrikanten over ongewenste data beschikken, vraagt een op de vijf Nederlanders hen weleens of zij die willen verwijderen. Mannen doen dit opvallend vaker (24 procent) dan vrouwen (15 procent).

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X