Hybrid cloud-adoptie moet betere gezondheidszorg mogelijk maken

De COVID-19-pandemie heeft zorginstellingen niet alleen in het middelpunt van de publieke belangstelling geplaatst. Het benadrukt ook de dringende behoefte aan digitale transformatie in de sector.

Die drang tot verandering komt van zowel intern als extern. Zorgaanbieders staan voor een bijzondere uitdaging bij het faciliteren van zaken als het werken op afstand, omdat dit concept voor veel mensen compleet nieuw is. Als onderdeel van deze verplaatsing moeten ze rekening houden met de transitie naar telehealth consulten en de noodzaak om ervoor te zorgen dat data en patiëntinformatie veilig blijven. Daarnaast moeten zij een manier vinden om efficiënt samen te werken met overheden en organisaties om, bijvoorbeeld, vaccinaties te leveren.

Transformatie in de zorg

Transformeren is echter een lastig proces. Op dit moment draait een kwart van de zorgaanbieders wereldwijd exclusief op traditionele, non-cloud-enabled datacenters – meer dan elke andere industrie volgens Nutanix’ Enterprise Cloud Index (ECI)-rapport. Het goede nieuws is dat veel zorgaanbieders een ambitieus vijfjarenplan hebben om dit te veranderen. Daarbij staat de overstap naar de hybride cloud als basis van al hun werkzaamheden centraal. De extra flexibiliteit die dit platform biedt, betekent dat de transitie naar telehealth consulten met vertrouwen gemaakt kan worden. Daarnaast belooft het facturatie- en betalingsprocessen te stroomlijnen en het gemakkelijker te maken om samen te werken met derde partijen als overheden, scholen en bedrijven.
De versnelde transformatie naar de hybride cloud is onderdeel van de toegenomen focus op IT binnen de zorg. In het Nutanix ECI-rapport geven meer dan tweederde van de respondenten aan dat hun organisatie een meer strategische kijk heeft op de inzet van IT als direct resultaat van de pandemie. Bijna alle respondenten (95 procent) geven daarnaast aan dat een hybride model hun topkeuze zou zijn ter voorbereiding op de toekomst.

De noodzaak van innovatie

Net als in veel andere industrieën heeft COVID-19 veranderingen versneld die er al aan zaten te komen. Daarnaast zal de zorg in de toekomst met nieuwe uitdagingen te maken krijgen, waar men met een hybride model snel op in kan spelen. Zo zal er in de komende decennia meer druk komen te staan op zorgsystemen door vergrijzing. Een robuuste infrastructuur is essentieel om een soepele voortgang te garanderen.
Andere uitdagingen waar de zorgindustrie mee te maken krijgt: de uitbreiding van de preventieve gezondheidszorg; het versnellen van onderzoeken; het toepassen van een op waarden gebaseerd systeem dat echt prioriteit geeft aan de gezondheidsresultaten van de patiënt; het beveiligen van data. Het Nutanix ECI-onderzoek laat zien dat zorgaanbieders zich daarbij onder meer zorgen maken over security, het onder controle houden van kosten en bedrijfscontinuïteit.

Hybride modellen

Deze problemen verhinderen dat de industrie haar uiteindelijke doel vervult: levens redden. De effectieve adoptie van technologie staat centraal opdat zorgprofessionals zich kunnen concentreren op wat het belangrijkst is. Door deze behoefte aan flexibiliteit en controle moeten zorgaanbieders nu echt de noodzaak erkennen om technologie op hybride- of multicloud-modellen te gaan bouwen.
Deze aanpak zal ook helpen om de industrie te positioneren voor verdere innovatie op gebieden als AI, IoT, AR, VR en robotica, die mogelijk een grotere rol kunnen gaan spelen in het verbeteren van operationele efficiëntie en de ervaring van patiënten.
Technologie moet altijd gaan over dingen beter maken voor mensen. Er zijn maar weinig gebieden waar dit een meer betekenisvolle impact heeft dan in de gezondheidszorg. Ondanks dat het onzichtbaar is, zal de hybride cloud aan de basis staan van betere service en, uiteindelijk, betere gezondheid.

Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Gerelateerde berichten...

X