UMCG wil medische drones gaan inzetten

drone medische drone UMCG dronesector

Het UMCG gaat onderzoeken of medische drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd. De zorg komt hiermee dichter naar de patiënt, is het idee. Het UMCG sluit daarbij aan bij het consortium van Medical Drone Service.

Het gebruik van drones stelt het UMCG in de toekomst in staat medische producten sneller, duurzamer en betrouwbaarder te vervoeren. Zaken als vervoer van bloedzakken, medicaties en bloedmonsters kunnen volgens de initiatiefnemers prima plaatsvinden met drones.

Medical Drone Service

De samenwerking met Medical Drone Service heeft meerdere doelen. Het kan zorgen dat patiënten poliklinisch of dichter bij huis te behandelen zijn doordat labresultaten sneller beschikbaar zijn of de uitwisseling met eerste lijn zorg efficiënter verloopt.

“Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan de regionale samenwerking en het medische voorraadbeheer in het UMCG. En het draagt bij aan de duurzame doelstellingen van het UMCG doordat we hiermee minder CO2 uitstoten. In drie jaar tijd gaan we onderzoeken welke concrete effecten haalbaar zijn’, volgens Martin ter Haar, manager van het Mobiel Medisch team van het UMCG.

De medische drone heeft een andere vormgeving dan reguliere drones met vier rotoren. Aan de medische variant valt vooral de grote gele vleugel op die de drone, net als een vliegtuig, draagvermogen geeft. Door de combinatie van vier rotoren en een vleugel kan deze verticaal opstijgen en daarna met de vleugel efficiënt een grote afstand afleggen.

Op een volle acculading heeft het toestel een actieradius van een kleine honderd kilometer met een kruissnelheid van ongeveer 80 kilometer per uur. Ondertussen kan het drie kilo aan materiaal meenemen. Na landing is de drone snel en gemakkelijk gereed te maken voor een volgende missie. Het compartiment met het medisch materiaal is zodanig geïsoleerd dat de inhoud niet kan bevriezen of juist te warm wordt.

Inzet

De wet- en regelgeving voor de medische drone voor professioneel gebruik buiten het zicht van een piloot moet nog wel verder ontwikkelen. Het is mede daardoor nog onduidelijk wanneer de eerste medische drones in Noord-Nederland kunnen vliegen.

Het Mobiel Medisch Team en de afdeling Klinische Farmacie van het UMCG gaan de komende periode gebruiken om de inzet van de medische drones goed te onderzoeken en voor te bereiden. Ze doen daarvoor ook een oproep aan andere zorgorganisaties om mee te denken aan de uitbreiding voor een medisch dronenetwerk in de regio Noord-Nederland, aldus Martin ter Haar.

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. De ambitie van Medical Drone Service is om door de inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor Nederland. De medische drone kan de snelste en kortst mogelijke route vliegen door de lucht.

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. Samen met zorgpartners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab, Amsterdam UMC, St. Antonius, Accureon en UMCG en technische partners Avy en KPN onderzoeken hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd.

De ambitie van Medical Drone Service is om bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland. Met de inzet van drones is het doel om de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt te brengen en de zorginstellingen met elkaar te verbinden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...