Universiteit Twente lanceert dankbaarheidsapp

zorgcommunicatie beeldschemzorg

De Universiteit Twente lanceert in het eerste kwartaal van dit jaar de gratis dankbaarheidsapp onder de naam ‘Zo Erg Nog Niet’ (ZENN). Deze app is speciaal voor mensen die last hebben van verminderd welbevinden.

Uit onderzoek van de universiteit blijkt namelijk dat deze digitale dankbaarheidstraining het mentale welzijn van de gebruikers significant verhoogt. De dankbaarheidsapp stimuleert gebruikers om drie weken lang dagelijks stil te staan bij positieve dingen in het leven. Dat kan met foto’s en het bijhouden van een dagboek. Elke drie dagen komt een ander thema aan bod. Dagelijks ontvangt de gebruiker een citaat over dankbaarheid.

Dankbaarheid

De app is ontwikkeld door DTT in samenwerking met Ernst Bohlmeijer en Noortje Kloos van de Universiteit Twente. Ernst Bohlmeijer is een hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering en daarnaast auteur van meerdere boeken rond onderwerpen zoals positieve psychologie, dankbaarheid en compassie.

Eerder onderzoek van de UT liet zien dat een dankbaarheidstraining (op papier) van zes weken het mentaal welbevinden van mensen sterk verbeterde.
De onderzoeksresultaten van de digitale dankbaarheidstraining zijn ook positief.

Professor Bohlmeijer: “De app is ontwikkeld als instrument voor mensen die het moeilijk hebben. 800 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. De helft van de gebruikers kon de app gebruiken, de andere helft kon de app niet gebruiken en vormde een wachtlijst controlegroep. De gebruikers ervaarden significant meer welzijn, het welzijnsniveau bij de wachtlijst controlegroep bleef gelijk. De resultaten tonen aan dat de app werkt zoals hij oorspronkelijk bedoeld is.”

Trainen

Volgens Bohlmeijer werkt het het beste als je de app minimaal drie weken gebruikt. “Dat vraagt discipline, je moet dankbaarheid trainen, net zoals je dat ook met sporten doet. We zijn nu bezig met de implementatie en hopen, na de lancering, zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...