Vaak geen budget voor externe security-experts

Cyber Security

Zeker 56% van de zakelijke ICT-beslissers die externe security-experts wil inhuren heeft daar te weinig budget voor. Dit terwijl blijkt dat wie dat wel kan en doet, er een stuk veiliger bij zit.

Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky. Het belemmert Europese bedrijven in hun vermogen om met derden samen te werken. Verder blijkt ook dat bedrijven die wel ondersteuning krijgen van externe security-experts veiliger zijn.

De uitkomsten van het rapport liggen in dezelfde lijn met de analyse van Gartner. Ook het analistenbureau stelt dat bedrijven een groot probleem hebben met een gebrek aan middelen. Dat geldt niet alleen monetair gezien, maar ook voor de inhuur van menselijke expertise en kennis binnen het bedrijf.

In de IT-security is het probleem groter dan normaal, omdat cybersecurity vooral draait om menselijke expertise. Experts kunnen immers cybersecurity-incidenten analyseren, evalueren en er adequaat op reageren.

Besparen

Vooral de opsporing van en reactie op incidenten is essentieel om de financiële impact laag te houden. Want wie een aanval op tijd ontdekt, kan veel geld besparen.

Bedrijven die hun cybersecurity uitbesteden hebben met bijna 10% minder cyberincidenten te maken dan bedrijven die volledig of grotendeels met interne middelen werken. Maar het grote probleem voor zakelijke besluitvormers in Europa is dat meer dan de helft (54%) zegt dat ze moeite hebben om financiering te vinden voor eventuele verbeteringen van de cybersecurity van hun bedrijf.

De helft van de ondernemingen (47%) noemde de toegenomen complexiteit van hun IT-infrastructuur als de belangrijkste reden om het IT-securitybudget uit te breiden. In 2021 voelden bedrijven meer druk om continue bedrijfsfunctionaliteit te bieden en tegelijkertijd de veiligheid van digitale activa te waarborgen.

Zij zoeken hiervoor hulp van buitenaf. Zowel mkb’s (52%) als ondernemingen (56%) noemden ‘vereisten in speciale expertise’ als hun nummer één reden om externe securityexperts aan te stellen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X