Vanaf 2 mei nieuw STAP-budget voor gratis (ICT)-opleiding

Zuyd

Vanaf maandag 2 mei begint weer een nieuwe ronde van het STAP-budget. Aanvragers kunnen tot maximaal duizend euro subsidie krijgen voor een opleiding of cursus. De aanvraagperiode duurt tot en met 30 juni, maar op is wel op. Dit jaar is er voor de STAP-subsidies 160 miljoen euro beschikbaar. Iedere twee maanden start een nieuwe ronde. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Vooral veel ICT-bedrijven, werknemers, freelancers en opleiders maakten in de eerste ronde al gretig gebruik van de budgetten. Uit een overzicht van  icttrainingen.nl bleek vorige week dat bijscholingen en omscholingen voor systeembeheerder, (web)ontwikkelaar, helpdeskmedewerker en cloudspecialist vooral in trek zijn.

Loopbaanadvies

Met het budget kun je ook ontwikkeladviezen aanvragen. Er zijn allerlei opties en mogelijkheden en de ervaring leert intussen dat er altijd wel iets passend tussen zit. Aanvragen kan in alle gevallen via het UWV. Dat kan door een STAP-aanmeldingsbewijs in te dienen via de eigen UWV-omgeving.

Dit aanmeldingsbewijs vraag je aan bij icttrainingen.nl en geldt als voorlopige inschrijving voor de cursus of opleiding. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, handelt het UWV achter de schermen de betaling af. Er is dus verder geen bureaucratische rompslomp en inschrijfgeld voorschieten hoeft niet. De drempel om opleidingen of trainingen te volgen moet hiermee flink lager worden. Uit de eerste ronde blijkt dat ook zo te werken.

Aanleiding

In 2019 kondigde de Nederlandse overheid een financiële ondersteuning aan voor leren en ontwikkelen voor een breed publiek: de STAP-budgetregeling. STAP is de vervanger van de aloude belastingaftrek voor scholing.

Met de regeling wil de overheid om- en bijscholing stimuleren om te zorgen dat mensen hun baan kunnen behouden, sneller een andere baan kunnen vinden of helemaal omscholen. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...