Verzwegen datalek zorgt voor definitief einde Google+

Google logo Google Pay

Een verzwegen datalek van begin dit jaar zorgt er nu voor dat Google+ definitief stopt. Dat schrijft althans de Wall Street Journal op basis van bronnen. Google heeft het bericht inmiddels bevestigd.

Het verzwegen lek kwam voort uit een nooit gerepareerde softwarebug. Daarmee konden kwaadwillenden sinds 2015 en maart dit jaar de beschikking konden krijgen over privégegevens van veel gebruikers van de dienst. Volledige namen, e-mailadressen, geboortedata, geslacht en profielfoto’s waren hierdoor in te zien, En zelfs ook woonplaatsen en burgerlijke staat. Alleen telefoonnummers en privéberichten bleven afgeschermd. Volgens de zoekreus is het lek na ontdekking wel meteen gedicht.

 

Bang

Google verzweeg naar verluidt het lek omdat het bedrijf bang was voor reputatieschade en hoge boetes van toezichthouders uit meerdere landen.

Het bedrijf stelt in een blog wel dat niemand misbruik maakte van het lek. Toch gaat het bedrijf nu alle functies voor consumenten die gebruik maken van Google+ verwijderen. De tak die bedoeld is voor bedrijven blijft wel bestaan.

 

Google Nederland

Volgens Google Nederland zijn er in ons land geen gevallen bekend van gedupeerden binnen Nederland. Waarschijnlijk is dat vanwege de lage populariteit van de dienst. Google+ verscheen in 2011 op internet als grote concurrent van Facebook. Het netwerk kwam echter nooit echt van de grond.

De zoekreus kondigt, ook in de Nederlandse blog, een aantal andere maatregelen aan. Zo gaat in zes Europese landen, waaronder Nederland, het Veiligheidscentrum van start. Daarin staan hulpmiddelen en tips over databeveiliging en privacyinstellingen.

Individuele accounts krijgen zo snel mogelijk uitgebreidere privacy-instellingen. Tot nu toe is het zo dat gebruikers die inloggen bij Google meteen toestemming aan alle diensten tegelijk geven om bepaalde data te mogen gebruiken.

Gebruikers moeten voortaan per onderdeel apart toestemming geven. Verder mogen apps en sites van derden minder gebruikersdata ontvangen. Dit betekent bijvoorbeeld dat apps op Androidtelefoons minder snel toegang krijgen tot bijvoorbeeld een telefoonboek of sms-gegevens van de gebruiker. Als er wel toestemming wordt gegeven wordt het aantal gegevens dat mag worden ingezien beperkt.

De lancering valt samen met European Cyber Security Month en Alert Online. Meer landen en talen volgen in de komende weken.

 

Gerelateerde berichten...