Vijf nieuwe regionale digitaliseringswerkplaatsen voor MKB

digitaal vergaderen digitale handelsmissie

Er komt uitbreiding van het aantal digitaliseringswerkplaatsen voor het MKB. Het gaat om vijf nieuwe werkplaatsen in Zwolle, Flevoland, Gelderland, de Drechtsteden en in Den Haag-Delft-Zoetermeer.

Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vandaag bekend op de jaarlijkse Dag van de Ondernemer. Ze komen bovenop de bestaande zes. Per werkplaats gaat het om een bedrag van 450.000 euro.

De digitaliseringswerkplaatsen zijn lokale samenwerkingen van onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Kleinere ondernemers krijgen hier hulp met bijvoorbeeld gebruik van data, online sales & marketing en automatisering van het bedrijfsproces. Dat gebeurt door zowel studenten, docenten als experts.

De Kamer van Koophandel (KVK) ondersteunt dit met workshops. Daar inspireren zogeheten local heroes collega’s met hun succesverhaal. Zoals een fysiotherapeut uit Vught die dankzij de Digitale Werkplaats Noordoost Brabant de klantreis van zijn patiënten kan monitoren en verbeteren.

Omschakeling naar digitaal

De consument weet de weg naar online inmiddels steeds beter te vinden. Voor de coronacrisis keek 32 procent van de consumenten bij Nederlandse winkels online naar de eventuele aanschaf van een product of dienst. Sinds corona is dit percentage gestegen naar 48 procent. Het aandeel van de consumenten dat de voorkeur geeft aan het daadwerkelijk online kopen van een product in deze branche is gestegen van 16 naar 35 procent.

Uit onderzoek van de KVK over ondernemen in tijden van corona blijkt dat veel mkb-bedrijven inmiddels daarom verder investeren in hun website en digitaal klantcontact. Voor een deel van mkb-ondernemers kan dat een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken.

Nederland digitaliseert

Met als doel het brede mkb te ondersteunen bij het maken van een digitaliseringsslag, startte het ministerie van EZK in 2018 het programma Versnelling Digitalisering MKB. Met de vijf extra werkplaatsen wil EZK in drie jaar tijd 50.000 bedrijven bereiken via voorlichting en 3.500 bedrijven te helpen bij het maken van een digitaliseringsslag.

Van 3 november tot en met 2 december 2020 wordt de subsidieregeling voor MKB-werkplaatsen opnieuw opengesteld om verder toe te werken naar een landelijk dekkend netwerk. Hierbij wordt een bedrag van in totaal 2 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X