VR-bril neemt spanning weg bij kinderen op SEH

VR-bril

Kinderen die op de SEH terecht komen hebben veel aan een VR-bril. Ziekenhuis Nij Smellinghe gebruikt ze sinds deze maand en is er heel blij mee. De meeste kinderen vanaf vijf jaar kunnen zo’n bril krijgen. Het onderzoek loopt tot 1 oktober 2021.

Door de kinderen af te leiden met de Virtual Reality-brillen is de behandeling een stuk minder spannend. Angstklachten kunnen verminderen. De medewerkers van het ziekenhuis kunnen via een tablet meekijken met het beeld dat de gebruiker van de VR-bril ziet en eventueel de controle overnemen. Ook de ouders/verzorgers, broertje of zusje kunnen meekijken op de tablet.

Na de zomervakantie zet de kinderafdeling van het ziekenhuis ook VR-brillen in. Kinderen die wat langer in het ziekenhuis liggen kunnen dan een speelafspraak maken met een CliniClown. Samen spelen ze dan in een beveiligde virtuele wereld.

Het ziekenhuis onderzoekt nog hoe de VR-brillen eventueel kunnen helpen bij het voorbereiden van een operatie. “Nu worden kinderen voorbereid met een boek. Hoe gaaf zou het zijn als een kind door de virtuele operatiekamer kan lopen, rustig rond kan kijken en al zijn vragen stellen. Dit gaat zeker stress wegnemen”, vertelt Ivanka Helbig, medisch pedagogische zorgverlener in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Keuze

Vanaf het moment dat een kind de bril opzet kom je terecht in een virtuele wereld naar keuze. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld kiezen om rond te kijken tussen de olifanten op safari of spelen op de Playground met andere kinderen. Daarnaast kunnen ze spelletjes doen met de VR-bril of om je te verplaatsen naar een natuurgebied.

Het ziekenhuis onderzoekt voor welke patiëntengroepen en behandelingen de bril nog meer nuttig is. Na de behandeling met de VR-bril vraagt het ziekenhuis steeds naar de persoonlijke ervaring van de patiënt. De opmerkingen komen terecht in een evaluatie om een zo goed en uitgebreid mogelijk aanbod voor jong en oud te ontwikkelen. Als dit succesvol verloopt overweegt het ziekenhuis de VR-bril ook in te zetten bij jongvolwassenen en volwassenen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...