Vrees voor misbruik door rigide softwarelicenties

applicaties

Meer dan 90 procent van de softwareleveranciers vrezen voor misbruik door rigide softwarelicenties. Ook leveranciers van intelligente apparaten (ISV’s en IDV’s) zijn hier bang voor. Dat blijkt uit een steekproef.

Bijna driekwart (74%) van de softwareleveranciers die aan de steekproef meededen verwacht een toename van de levering van Software-as-a-Service (SaaS) via de cloud. Twee derde (66%) verwacht een toename van de levering van software op een hybride manier.

Daarbij gaat het zowel om on-premisegebruik als cloudomgeving. Het grootste voordeel van benadering zoals SaaS is volgens de leveranciers een verbeterde gebruikerservaring (40%). Ook een betere klantwaarde (34%) en grotere omzetkansen (30%) spelen een rol.

De drang naar een vergaande digitale aanpak betekent echter ook aanzienlijke uitdagingen voor de verkopers als het gaat om licenties en rechten voor hun software. Maar liefst 40 procent ondervindt problemen bij het licenseren van hun oplossingen voor meerdere apparaten. Eenzelfde aantal ondervindt moeite met verschillende implementatieomgevingen. Meer dan een derde (37%) geeft aan het moeilijk te vinden om het groeiende aantal gebruikers die op afstand werken te ondersteunen.

Compliance en misbruik

Naast deze uitdagingen verwachten leveranciers ook verlies te lijden vanwege misbruik door klanten en gecompromitteerde software. ISV’s en IDV’s schatten dat meer dan een kwart van hun software in het afgelopen jaar niet gelicenseerd was. Zeker 90% zegt dat hun inkomsten daardoor direct worden beïnvloed. Ze zijn bezorgd dat software wordt gestolen, gemanipuleerd of gekopieerd.

Om een effectieve strategie voor het genereren van inkomsten en licentiëren van software te kunnen implementeren, moeten softwareleveranciers beter leren begrijpen hoe eindgebruikers hun software gebruiken. Dit leidt tot slimmere innovatie en verbeteringen van producten. Meer dan de helft (54%) van de verkopers is van plan om meer gebruik te maken van data voor business intelligence.

De datapunten waar leveranciers op vertrouwen zijn sterk gericht op het gebruik van bepaalde functies. Ze omvatten onder meer het zoekgedrag naar bepaalde functies, (43%), de meest en minst populaire functies (41%) en de functies die het meest en minst vaak worden gebruikt (41%).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...