Waarschuwingen via CoronaMelder stop tijdelijk om privacykwestie

corona app coronaMelder

Een privacykwestie is de oorzaak dat de app CoronaMelder tijdelijk geen meldingen kan aannemen van personen die besmet zijn. Ook kun je tijdelijk geen meldingen ontvangen. Dat meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De app ligt er zeker 48 uur uit.

Het stopzetten heeft te maken met de opslag en toegankelijkheid van de codes die de app uitwisselt met andere telefoons. De app maakt bij Androidtelefoons gebruik van het Google Apple Exposure Notification (GAEN) framework, de centrale logboekapp. Probleem is dat apps die standaard op Androidtelefoons staan ook bij die codes zouden kunnen.

Hoe werkt dat?

Gebruikers die de app CoronaMelder op hun telefoon hebben, wisselen codes uit. Zo kunnen ze  elkaars nabijheid registreren zonder daarbij gegevens van de gebruiker mee te sturen. Als iemand besmet is kun je een waarschuwing aanmaken in de app. Die gaat dan naar andere telefoons die rond die tijd in de buurt waren.

Met dat codes uitwisselen kwam dus de privacykwestie boven water. Ze moeten volgens plan veilig op de smartphone zelf worden opgeslagen. Het blijkt nu mogelijk dat gebruikers van de app gekoppeld kunnen worden aan gegevens via het centrale appsysteem van Google. Standaard apps op Androidtelefoons zouden de gegevens kunnen inzien.

Apps die standaard meekomen met een telefoon konden door het lek vaststellen of de telefoon van iemand is die als besmet te boek staat in CoronaMelder en welke ontmoetingen met besmette personen plaatsvonden. De codes konden gecombineerd worden met andere databronnen, en dat is in strijd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19.

Technisch onderzoek

Nederland is sinds 22 april op de hoogte van het probleem via het Europese eHealth Netwerk. De Autoriteit Persoonsgegevens is sinds maandag 26 april op de hoogte. Google zelf meldde twee dagen later al dat het probleem verholpen was.  Maar om zeker te zijn is er nu de tijdelijke pauze in meldingen. In die tijd wordt onderzocht of het lek ook echt dicht is.

Als alles in orde is, gaat de app weer helemaal functioneren. Volgens Google gaat het er nu alleen nog om dat alle toestellen updates krijgen. Advies is dan ook om die update zo snel mogelijk uit te voeren zodra daarvan een melding op de telefoon verschijnt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X